Καλαμάτα | Κατασχέθηκαν πάνω από 800 φυτά κάνναβης

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένα άτομο

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, στην διακρίβωση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια μεγάλης οργανωμένης φυτείας κάνναβης.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη χθες (20.5.2024) το απόγευμα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας, από τους ανωτέρω αστυνομικούς, 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, για ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο μέλη της οργάνωσης.

Ειδικότερα, ύστερα από ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι

τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο, ο συλληφθείς με τα έτερα μέλη της οργάνωσης, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην εγκατάσταση, καλλιέργεια, φύλαξη κι επιτήρηση φυτών κάνναβης, με σκοπό την παραγωγή σημαντικής ποσότητας κι ακολούθως την περαιτέρω διακίνησή της.

Συγκεκριμένα, όπως εξακριβώθηκε, αρχικά τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύτηκαν σπόρους κάνναβης και εξειδικευμένο εξοπλισμό και στη συνέχεια, έχοντας επιλέξει ως χώρο καλλιέργειας, σημείο με έντονη και άγρια βλάστηση προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα, προέβησαν στην κατάλληλη διαμόρφωση και εκχέρσωση του εδάφους, αποσκοπώντας στη φύτευση και καλλιέργεια τουλάχιστον -812- φυτών κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σε πρώιμο στάδιο, εντός πλαστικών κυτίων ανάπτυξης.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης για την επικοινωνία τους εντός της καλλιέργειας χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές συσκευές κινητής τηλεφωνίας και κινητές συσκευές ραδιοσυχνοτήτων, τις οποίες φόρτιζαν σε φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ, παράλληλα, είχαν διαμορφώσει βοηθητικούς χώρους, σε υψομετρικά ανώτερα σημεία του χώρου καλλιέργειας που χρησιμοποιούσαν για μακρά παραμονή, διαβίωση και κατόπτευση της φυτείας.

Χθες (20.5.2024) το απόγευμα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, συνελήφθη ο 38χρονος αλλοδαπός, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· -2- σακίδια διαβίωσης,

· -2- φακοί,

· -1- κινητό τηλέφωνο,

· -1- ζεύγος κιάλια,

· -1- ζεύγος φορητών πομποδεκτών,

· καλλιεργητικός εξοπλισμός (φτυάρια, λιπάσματα, κ.ά.),

· αρδευτικός εξοπλισμός λάστιχα, βάνες, κ.ά.),

· πλήθος εξοπλισμού διαβίωσης (τρόφιμα, οικιακός εξοπλισμός, είδη κλινοστρωμνής, κ.ά.),

· ηλιακά πάνελ,

· όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων,

· τα χρηματικά ποσά των -100- ευρώ και των -1.500- λεκ Αλβανίας.

Τέλος, υπολογίζεται πως η οργάνωση από την εγκληματική της δράση τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε θα έφταναν το -1.000.000- ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.