Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Μοναδικές συνταγές και τις γιορτινές ημέρες από τη Μαίρη Παναγάκου, για τους ακροατές του FLY 89,7 και τους αναγνώστες του Flynews.gr

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα
Υλικά
1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μικρούς κύβους
1/2 κιλό κοτόπουλο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
2 φλ τσ τραχανά γλυκό
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 1/2 φλ τσ φέτα ψιλοτριμμένη
3-4 γαρύφαλλα
2 κλωνάρια σέλινο
2 φύλλα δάφνης
6 κ σ βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
8 φύλλα χωριάτικα για πίτες
Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε 2 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνετε το ολόκληρο κρεμμύδι, (πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρύφαλλα), τα φύλλα δάφνης, το σέλινο, το κοτόπουλο και το χοιρινό.
2. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 40′ περίπου. Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίσει και να κρυώσει.
Ξεκοκκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με 2 κ σ βούτυρο μέχρι να γίνουν διαφανή.
3. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου και χοιρινού και συνεχίζετε το βράσιμο για 5′-6′. Ρίχνετε τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε και συμπληρώνετε 1/2 φλ τσ νερό. Ψήνετε 8′-10′ ακόμη.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την φέτα και ανακατεύετε με τα χτυπημένα αυγά.
4. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά ενός ταψιού και στρώνετε 4 φύλλα αλειμμένα με λιωμένο βούτυρο το καθένα. Αδειάζετε τη μισή γέμιση, ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα
και σκεπάζετε με ένα φύλλο. Ρίχνετε κατόπιν την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος στρώνετε άλλα 3 φύλλα επίσης βουτυρωμένα μεταξύ τους.
5. Χαράζετε την πίτα με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή. Ραντίζετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και λίγο νερό και βάζετε την πίτα να ψηθεί σε
αερόθερμο προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο για 50′-60′.
Αφήνετε την βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν να την κόψετε.
Οι Ηπειρώτισες πριν να σκεπάσουν την πίτα με τα τελευταία φύλλα, εκτός από το καθιερωμένο νόμισμα τοποθετούσαν ένα ξυλαράκι για τους αγωγιάτες, ένα κομματάκι πουρνάρι για τον τσοπάνο,ένα μικρό σταυρό από κρανιά για το καλό του σπιτιού, ένα σπυρί σιτάρι και ένα κουκί για την καλή σοδειά.