Hengas / Φυσικό αέριο σε Σπάρτη και Καλαμάτα

Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της εταιρείας

Ενημερωτική εκδήλωση, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα, πραγματοποίησε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Horizon Blu η κορυφαία Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου HENGAS.

Ο σύμβουλος Διοίκησης της εταιρείας, Νίκος Κουτσογιάννης, παρουσίασε τον προγραμματισμό που υπάρχει για ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Κώστας Βλάσσης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και ο υποψήφιος βουλευτής Μενέλαος Γερονικολός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Ν. Μπασακίδης και Α. Καραγιάννης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως και επιχειρηματικός κόσμος της πόλης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο π. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομμάλης, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος  και ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν το γεγονός ότι με την επένδυση της HENGAS στην Καλαμάτα η πόλη αποκτά ενεργειακή αυτονομία.

Η έλευση του Φυσικού Αερίου στην Καλαμάτα, αλλά και τη Σπάρτη, σύμφωνα με την εταιρεία, σηματοδοτεί το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης και διαμορφώνει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τους δυο Δήμους. “Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εντάσσουμε στο δίκτυό μας δύο ακόμη πόλεις στην Πελοπόννησο πέραν της Μεγαλόπολης, όπου το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί, της Τρίπολης και της Κορίνθου», είπε ο κ. Κουτσογιάννης και συνέχισε: “Πλέον και η Καλαμάτα και η Σπάρτη εντάσσονται στο δίκτυό μας και αυτό μας καθιστά πολύ χαρούμενους, γιατί θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον κόσμο της Καλαμάτας και της Σπάρτης και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να στραφούν σε μια πηγή ενέργειας που είναι κατά πολύ οικονομικότερη”.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω τεχνολογιών που εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, όπως αυτή του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η εταιρεία θα τροφοδοτήσει πλήρως και θα καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

“Ο σχεδιασμός θέλει το καλοκαίρι του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσης και το δίκτυο που θα τροφοδοτήσει τον αστικό ιστό και τη βιομηχανική περιοχή, ώστε να τροφοδοτούμε με φυσικό αέριο τους καταναλωτές της περιοχής», τόνισε ο Νίκος Κουτσογιάννης.

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, σημείωσε πως για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια το φυσικό αέριο θα μείνει το κύριο καύσιμο για τη μεταβατική περίοδο με βάση τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κομβικός ρόλος της HENGAS

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε επιπλέον:
«Στόχος της HENGAS είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσει στυλοβάτη της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προσφέροντας φιλική προς το περιβάλλον και προσιτή ενέργεια σε όλους.

H HENGAS αναπτύσσει δίκτυα και σταθμούς φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής περιφέρειας μέσω απευθείας σύνδεσης με το δίκτυο ΕΣΦΑ, είτε μέσω μεταφοράς CNG και LNG με υψηλά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας.

Η HENGAS υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 65.000.000 ευρώ για τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου σε έντεκα πόλεις της ελληνικής περιφέρειας (Τρίπολη, Κόρινθος, Μεγαλόπολη, Έδεσσα, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Δεσκάτη, Νάουσα, Σκύδρα, Καλαμάτα, Σπάρτη).

Η εταιρεία εξετάζει την επέκτασή της σε νέες περιοχές και ήδη έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ τη χορήγηση αδειών για τρεις Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Βόιο, Βελβεντός, Σέρβια), ενώ στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται άλλοι Δήμοι της χώρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η HENGAS υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του CNG και LNG, αλλά και την επιλογή των κατάλληλων τύπων δικτύου για τη μεταφορά των αερίων βιοκαυσίμων του μέλλοντος, όπως το υδρογόνο.

Οι βασικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες της HENGAS που απορρέουν από το ρυθμιστικό πλαίσιο, είναι: Η επίτευξη μεγάλης διείσδυσης του φυσικού αερίου. Η μέριμνα για την ανάπτυξη των δικτύων, την πραγματοποίηση νέων συνδέσεων και τις επεκτάσεις των δικτύων στις επιμέρους περιοχές της Τρίπολης, της Κορίνθου, της Μεγαλόπολης, της Δεσκάτης, του Πολυγύρου, του Πολυκάστρου, της Έδεσσας, της Νάουσας, της Σκύδρας, της Καλαμάτας και της Σπάρτης».

Ανάπτυξη αγοράς και Επέκταση Δικτύου
Σύμφωνα με το Επενδυτικό Πλάνο της HENGAS, στην επόμενη πενταετία πρόκειται: Να υλοποιηθούν άμεσες επενδύσεις 65.000.000 ευρώ. Να επιτευχθεί διείσδυση στις περιοχές ευθύνης της HENGAS άνω του 80% για τους οικιακούς καταναλωτές και σχεδόν στο σύνολο για τους επαγγελματικούς – βιομηχανικούς καταναλωτές. Ανάπτυξη δικτύων σε Τρίπολη, Κόρινθο, Μεγαλόπολη, Δεσκάτη, Πολύγυρο, Πολύκαστρο, Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα, Καλαμάτα, Σπάρτη. Αιτήσεις αδειοδότησης για Δήμους στη Δυτική Μακεδονία και άλλες περιοχές της χώρας.

Η Καλαμάτα στο προσκήνιο
Σύμφωνα με το Επενδυτικό Πλάνο της HENGAS για την πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται: Κατασκευή σύγχρονων σταθμών CNG αρχικά και LNG στη συνέχεια με στόχο την κάλυψη της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χρήση των πλέον σύγχρονων συστημάτων για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και αποδοτικής τροφοδότησης της Καλαμάτας, όπως τρέιλερ ανθρακονημάτων. Εξαιρετικά προσιτά τιμολόγια. Ανάπτυξη δικτύων για την εξυπηρέτηση του αστικού κέντρου, αλλά και της βιομηχανικής περιοχής. Εκτιμώμενος χρόνος έναρξης τροφοδοσίας τα μέσα του 2023.

Εφημερίδα Θάρρος