Ο Β.Μητράκος στον FLY: “Κατώτερες προηγούμενων ετών κάποιες πρακτικές του νέου Δήμου Σπάρτης”

– Σε επίπεδα δημοτικής αδιαφορίας η περιοχή του Νέου Κόσμου
– Ανέκαθεν, η δημοτική αρχή Σπάρτης είχε πρόβλημα με τον πολιτισμό και συνεχίζει να το έχει!
– Οι πρακτικές του νέου δήμου Σπάρτης είναι κάποιες φορές κατώτερες των περασμένων ετών
– Περισσότεροι οι διοργανωτες από τον κόσμο στο Σπάρταθλον!
– Αποτυχημένη η χριστουγεννιάτικη παρέμβαση στην Πλατεία
– Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι η Σπάρτη!

Θυμωμένους χαρακτήρισε τους κατοίκους Νέου Κόσμου ο κύριος Βαγγέλης Μητράκος, ο οποίος μίλησε σήμερα στον αέρα του FLY για τη μεταχείριση της περιοχής από το Δήμο Σπάρτης, τονίζοντας ότι ο Νέος Κόσμος είναι παραμελημένος και κινείται σε επίπεδα δημοτική αδιαφορίας. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το κέντρο της Σπάρτης είναι προνομιούχο εις βάρος των συνοικισμών και των τοπικών κοινοτήτων, δίχως να γίνεται κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση για το Νέο Κόσμο, ο οποίος είναι αφιλόξενος επιχειρηματικά, μιας και όποιος επιχειρήσε να ανοίξει μαγαζί είναι καταδικασμένος, όπως δήλωσε στον αέρα του FLY ο κύριος Βαγγέλης Μητράκος. “Να σταματήσει η Σπάρτη να είναι σκαντζόχοιρος κουλουριασμένος γύρω από το κέντρο της Σπάρτης” πρόσθεσε με νόημα.

Αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία του Δήμου Σπάρτης, ο κύριος Μητράκος υπογράμμισε ότι ανέκαθεν η δημοτική αρχή είχει πρόβλημα με τον πολιτισμό και συνεχίζει να το έχει! Μάλιστα, τόνισε ότι κάποιες φορές, οι πρακτικές της παράταξης Βαλιώτη είναι κατώτερες από προηγούμενα έτη, μιας και δεν φαίνεται να ξεφεύγουμε από τα τεριμμένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με τον κύριο Μητράκο, είναι η τελετή λήξης του Σπάρταθλον, η οποία κρεμάστηκε μιας και κάποια στιγμή οι διοργανωτές ήταν περισσότεροι από τους παρευρισκομένους, η αποτυχημένη παρέμβαση στην πλατεία τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και οι συνηθισμένες εκδηλώσεις των Αποκρεών που αναγκάζουν τους Σπαρτιάτες να φεύγουν από την πόλη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Δήμος Σπάρτης να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι, όπως ανέφερε στον αέρα του FLY Ο κύριος Βαγγέλης Μητράκος.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

{youtube}NUbRjGHAJR0{/youtube}

Είχε προηγηθεί το ακόλουθο δελτίο τύπου του κυρίου Μητράκου

«ΤΟ ’ΝΑ ΠΑΙΔΙ  ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ , Τ’ ΑΛΛΟ …» Ή «ΛΑΤΙΝ ΡΥΘΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ»

Χαιρετίσαμε πριν από λίγον καιρό την πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής να έρθει σε επαφή με τους πολίτες των συνοικιών της Σπάρτης μέσω ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων , κατά τις οποίες τέθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι προτάσεις των πολιτών για  άρση των ανισοτήτων , για ισόπλευρη ανάπτυξη και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων .

Τονίσαμε όμως παράλληλα , τότε , και την ανάγκη της άμεσης ανταπόκρισης της δημοτικής αρχής στις προτάσεις των πολιτών , ιδιαίτερα σ’ εκείνες τις προτάσεις που δεν έχουν κόστος και που θα καταδείκνυαν πως νέος άνεμος αντίληψης και πρακτικής πνέει πλέον στα άδυτα του δήμου Σπάρτης .

Δυστυχώς τα δείγματα της πρώτης γραφής δεν συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλασικό παράδειγμα η μεταχείριση της συνοικίας του Νέου Κόσμου Σπάρτης , η οποία κατά έναν τρόπο μυστηριακό βρίσκεται στα «αζήτητα» των εκάστοτε δημοτικών αρχών .

Οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου , οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεστή προτάσεων λαϊκή συνέλευση παρουσιάζοντας μιαν ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης κι εν πολλοίς παραμελημένης συνοικίας τους , αισθάνονται βαθιά απογοητευμένοι , τόσο γιατί ακόμα δεν έχουν διαπιστώσει ΟΥΤΕ υποψία αλλαγής πλεύσης της δημοτικής πολιτικής απέναντι στη συνοικία (ΚΑΜΙΑ από τις προτάσεις που κατατέθηκαν -ακόμα και οι πιο απλές- δεν έχουν έστω δρομολογηθεί για λύση) , όσο και γιατί η δημοτική αντίληψη περί προνομιακών μεταχειρίσεων ομάδων , προσώπων και χαρισματικών περιοχών παραμένει ακόμα κατεστημένη κι  σε ισχύ .

Ο Νέος Κόσμος αποτελεί μια μεγάλη και με σημαντικές προδιαγραφές ανάπτυξης συνοικία , η οποία , όμως , λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των δημοτικών αρχών παραμένει σε στασιμότητα και υπανάπτυξη . Εκτός από τα σημαντικά έργα βασικών υποδομών που δεν έχουν γίνει ή εκκρεμούν , η συνοικία αντιμετωπίζεται ως  αποπαίδι των δημοτικών πολιτικών , αν και απέχει ΜΟΝΟ μερικές εκατοντάδες μέτρα από το προνομιούχο κέντρο .

Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης ο Νέος Κόσμος :
Α) Δεν έλαβε ούτε ένα «φως» από την περίφημη «Λευκή Νύχτα» της Σπάρτης παραμένοντας στο σκοτάδι της δημοτικής αδιαφορίας .

Β) Από το όλο εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αξιώθηκε ΜΟΝΟ ένα «μοντέρνο» χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια (απομεινάρι παλαιών στολισμών) , που δυστυχώς δεν έφτανε για να δώσει ζωή κι ελπίδα στη συνοικία .

Γ) Από το φετινό πρόγραμμα του δήμου για τις Απόκριες δεν «ξέπεσε» στο Νέο Κόσμο ΟΥΤΕ ΜΙΑ δημοτική σερπαντίνα !!!

Μάλιστα , η απαξιωτική δημοτική μεταχείριση της πιο ζωντανής συνοικίας της Σπάρτης ήταν τέτοια , που την Τσικνοπέμπτη , ενώ είχε γνωστοποιηθεί πως θα στηνόταν δημοτική ψησταριά στην πλατεία του Ν. Κόσμου κι ενώ οι λιγοστοί επαγγελματίες της πλατείας Σαϊνοπούλου είχαν προσφερθεί να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν , προς μεγάλην απογοήτευση των αισιόδοξων το μόνο που εμφανίστηκε επί της πλατείας ήταν ένα πλαστικό τραπεζάκι με ένα ηχητικό , δυο ηχεία κι έναν (δικαίως) βαριεστημένο ντισκ-τζόκεϋ , ο οποίος έπαιξε στην  έρημη και «παγωμένη» πλατεία λάτιν-αποκριάτικους ρυθμούς για 45 περίπου λεπτά κι ύστερα , φρονίμως ποιών , αποσύρθηκε αφήνοντας τη συνοικία και την πλατεία στην ησυχία της .

Κι όλ’ αυτά την ώρα που ΚΑΙ ΠΑΛΙ στο προνομιούχο κέντρο (ΠΑΡΚΟ ΟΤΕ) και στην πλατεία Δούκα το τσίκνιζαν κανονικά !

Τη μεγαλύτερη αλήθεια την είπε ένας γέρος τη στιγμή που περνούσε από την πλατεία του Νέου Κόσμου υπό τους ήχους της «MACARENA» :

– Στον Νέο Κόσμο , μας «δουλεύουνε» μετά μουσικής !!!                                                                  

Βαγγέλης Μητράκος