Χειμωνιάζει … Συνταγή για φασολάδα από τη Μαίρη Παναγάκου

Φασολάδα
Υλικά για 4 άτομα
1 ποτήρι φασόλια μέτρια
1 κ γλ σόδα μαγειρική
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ μέτρια κομμένο σέλινο
2 κ σ πελτέ ντομάτας
1 κ γλ χυμό λεμόνι
1 κ γλ λιωμένο σκόρδο (προαιρετικά)
1-2 καυτερές πιπερίτσες
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Σε λεκανίτσα με χλιαρό νερό διαλύουμε την σόδα και ρίχνουμε τα φασόλια. Τα αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσουν. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τρίβοντας τα ανάμεσα στις παλάμες μας, για να φύγουν όσα περισσότερα φλούδια γίνεται. Τα ξεπλένουμε και πάλι.
2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό να τα σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα, σοτάροντας μέχρι να ξανθύνουν. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ και αδειάζουμε τα φασόλια με το νερό που βράζουν, μέσα στην σάλτσα.
3. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τις καυτερές πιπερίτσες όπως είναι, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα. Ρίχνουμε το σέλινο, προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 1/2 ώρα ακόμα.
4. Δοκιμάζουμε για το αλατοπίπερο, τον πελτέ και εάν έχουν βράσει. Πρέπει να έχει η φασολάδα αρκετό ζουμάκι. Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού για να χυλώσει η φασολάδα.
5. Μπορούμε να προσθέσουμε λεπτοκομμένα ψητά λουκάνικα ή λεπτές φέτες σίγκλινου.