Βαμβακού:Eπιτυχημένη η τελετή έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων

Με μία μοναδική τελετή έναρξης ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στη Βαμβακού, η οποία γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον εγκαινιασμό του τρισυπόστατου ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Παντελεήμονος,

και 200 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου του χωριού. Πλήθος κόσμου έδωσε την Κυριακή 21 Ιουλίου ηχηρό “παρών” στο μεγάλο γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων στο χωριό του Πάρνωνα, που διοργανώνουν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Βαμβακιτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή και το Τοπικό Συμβούλιο Βαμβακούς, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, του Δήμου Σπάρτης και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα των πανηγυρικών επετειακών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 18 Αυγούστου.

Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κυρίου Θανάση Δαβάκη, της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κυρίας Τζανετέα, του δημάρχου Σπάρτης, κυρίου Αργειτάκου, του διοικητού του ΚΕΕΜ, κυρίου Δημήτρη Μακρή, της αντιδημάρχου Οινούντος, κυρίας Παπαστάθη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σπάρτης, κυρίου Χρήστου Μακρή, του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίου Βαλιώτη, της διευθύντριας δασών, κυρίας Σημάδη, πολυάριθμων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, κληρικών καθώς και του εκπροσώπου του ιδρύματος Κουμάνταρου, η Βαμβακού γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την έναρξη των επετειακών εκκλησιαστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος το καλοκαίρι.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος συνοδεία της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Σπάρτης, καθώς και η τελετή εγκαινιασμού της έκθεσης των Ιερών Εικόνων του Ναού από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Δαβάκη. Να τονιστεί ότι η συντήρηση των εικόνων έχει πραγματοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη, με τη χορηγία της οικογένειας Κουμάνταρου.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας, φανερά συγκινημένος, παρέθεσε συνοπτικά τα στοιχεία για την ανέγερση του ναού, ευχαρίστησε τους επώνυμους και ανώνυμους ευεργέτες που συνέβαλαν στην ανακαίνισή του και απέδειξε με το λόγο του ότι αποτελεί ένα φωτεινό καθοδηγητή της Βαμβακούς.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Βαμβακιτών, κύριο Δημήτρη Βελδέκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή, κύριο Χάρη Βασιλάκο, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κυρία Τζανετέα, το δήμαρχο Σπάρτης, κύριο Αργειτάκο, και το διοικητή του ΚΕΕΜ, κύριο Δημήτρη Μακρή. Ο κύκλος των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο λόγο, αλλά και ένα τραγούδι αφιερωμένο στη Βαμβακού από την κυρία Μάρω Γεώργα. Στη συνέχεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκε σεμνή δεξίωση με γλυκά κεράσματα από τις γυναίκες του χωριού σε όλους τους παρευρισκομένους, καθώς και γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους στον Πολυχώρο Ονείρων Αντάμωμα.

Η τελετή έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος στη Βαμβακού συνεχίστηκε με παιδαγωγικές δράσεις ψυχαγωγίας για τους μικρούς επισκέπτες του χωριού από την ηθοποιό – εμψυχώτρια θεατρικού παιγνιδιού, Ελένη Ζαχοπούλου, η οποία οργάνωσε ένα αξέχαστο δημιουργικό παιγνίδι ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας και η οποία ανανέωσε το ραντεβού της με τους νέους λιλιπούτειους φίλους της για το 2014!

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 στις 08.00 π.μ.
 στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο Πλατύ Ποτάμι, όπου θα τελεστεί -όπως κάθε χρόνο- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας, οι πιστοί θα μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Πηγών, όπου και θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση μέσα σε ένα δροσερό και πολύ όμορφο περιβάλλον.

Το βράδυ της 26ης Ιουλίου στις 10.00 μ.μ., ο Δρ, Σταύρος Σπηλιάκος παρουσιάζει στη Βαμβακού ένα σπουδαίο σύνθετο θέαμα Μουσικής – Εικόνας και Λόγου με γενικό τίτλο “Πώς πιάνεται η Αγάπη της Ζωής – Γαμήλιες Τελετές στη Βαμβακού”. Μία παιδευτική – μουσική εκδήλωση Παράδοσης & Πολιτισμού που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Πάρνωνα!

*
Έρευνα, δημιουργία, καλλιτεχνική επιμέλεια & παρουσίαση: Δρ. Σταύρος Χ. Σπηλιάκος

*Έρευνα – Καταγραφή: Μάτα Γαλάτα.

*Συνδημιουργούν & συμμετέχουν: Βασίλης Βήλος [κλαρίνο], Σπύρος Καππάκος [ ακορντεόν], Ηλίας Καππάκος [λαούτο], Χρήστος Λυκουρέντζος [νταούλι], Παναγιώτης Αγγελακόπουλος [τραγούδι], Αγγελική Γ. Σπηλιάκου [τραγούδι]. 


Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας θα τελέσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ στις 10.00 μ.μ.
 θα λάβει το χώρα το ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι της Βαμβακούς που καθιστά εδώ και χρόνια την πλατεία της Βαμβακούς σημείο συνάντησης και διασκέδασης. Νότες από τη δημοτική παράδοση, ποιοτικές γαστρονομικές επιλογές, ζύθος και οίνος σε … αγαστή συνεργασία, ζαχαροπλαστικές “πινελιές” και πολυάριθμα δώρα χαρακτηρίζουν φέτος το μεγάλο Πολιτιστικό Πανηγύρι Βαμβακούς.

Μας συντροφεύουν μουσικά: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος & Μαρίνα Μανωλάκου [τραγούδι], Ηλίας Καππάκος [κιθάρα & λαούτο], Βασίλης Βήλος [κλαρίνο], Σπύρος Καππάκος [ακορντεόν], Γιώργος Ζήτσας [μπουζούκι] Χρήστος Λυκουρέντζος [κρουστά].

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» Βαμβακούς.

{gallery}vamvakouenarxi{/gallery}