Αχλάδια βαρκούλες με μους από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 6 άτομα
800 γρ αχλάδια ώριμα | 2 ασπράδια αυγών | 2 φύλλα ζελατίνης ή 1 κ γλ ζελατίνη σε σκόνη | 100 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα | 60 γρ καστανή ζάχαρη | 50 γρ κουβερτούρα, σε κομματάκια | χυμό απο 1 λεμόνι φρέσκο | λίγη εσάνς αμυγδάλου |
200 ml γλυκό Σαμιώτικο κρασί

Τρόπος παρασκευής
1. Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 15′. Καθαρίζετε 2 αχλάδια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό 1/2 λεμονιού. Κόβετε τα υπόλοιπα αχλάδια στη μέση (χωρίς να τα ξεφλουδίσετε), αφαιρείτε τα κουκούτσια , δημιουργώντας λίγο χώρο για τη γέμιση και τα περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Τα βράζετε στο κρασί για 3′ και τα στραγγίζετε. Τα τοποθετείτε σε πυρίμαχο ταψάκι με το κούφωμα προς τα επάνω.

2. Αναμειγνύετε τη σάρκα του αχλαδιού με τα αμύγδαλα, την εσανς και τη ζάχαρη. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με τα αμύγδαλα.

3. Διαλύετε τα μουσκεμένα φύλλα ζελατίνης ή την σκόνη πολύ καλά σε 5-6 κ σ από το γλυκό κρασί (από αυτό που έβρασαν τα αχλάδια) και το προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα.

4. Γεμίζετε τα αχλάδια και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Λίγο προτού τα σερβίρετε, λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνετε τα αχλάδια.