Στον «πάτο» του τουρισμού Ηλεία και Αχαΐα

Σε φτωχό συγγενή του μοιράσματος της τουριστικής πίτας, ως προς τα έσοδα, για το 2018, αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, καθώς κατέκτησε μία από τις τελευταίες Θέσεις στη σχετική λίστα.

Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν κατάφεραν ούτε τη χρονιά που πέρασε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάτι σημαντικό από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω του τουριστικού ρεύματος.Αντιθέτως η περιφέρεια των Ιονίων νήσων κατόρθωσε να κατακτήσει μία από τις τέσσερις πρώτες προνομιούχες θέσεις, καταγράφοντας έσοδα της τάξεως του 1,600 δισ. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας μετά βίας κατόρθωσε από τους τουρίστες να εισπράξει ΜΌΝΟ 177 περίπου εκατομμύρια ευρώ .

Αναλυτικότερα

από την επεξεργασία στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -0,39%) που αφορούν στην κατανομή βασικών μεγεθών του τουρισμού στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ανάγλυφα πως μοιράστηκε η τουριστική πίτα του 2018 (με βάση στοιχεία εννεάμηνου) αλλά και τα καμπανάκια που ηχούν για τους χαμένους (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) ακόμα και για τους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε.

Παρ’ ότι τα στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δεν αντιστοιχούν στο σύνολο του 2018, αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση. Κι αυτό καθώς συμπεριλαμβάνει την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που αποφέρει ταπερισσότερα έσοδα στις επιχειρήσεις και τη χώρα συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό πως το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (σ.σ. για το οποίο αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία) αντιπροσωπεύει έσοδα της τάξης των 2 δισ. περίπου σε σύνολο άνω των 16 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων που υπολογίζεται πως απέσπασε η Ελλάδα το 2018.

patrastimes