Στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής ο Αθ.Τσαυτάρης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα παρευρεθεί στο Διήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, στις 5 και 6 Ιουλίου, που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου- Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στην Κορώνη.

Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Θεσμού του Υπουργείου  «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013».  
Πρόκειται για ένα διήμερο στοχευμένων δράσεων, που εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων συναντιούνται εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου-από την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο- με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Ενώ το Φεστιβάλ στοχεύει στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της διατροφής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τη σύνδεσή τους με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών που συνυπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην Unesco και η διάχυση όλου αυτού του εγχειρήματος σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκθεση τοπικών προϊόντων, επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή και παρουσίαση του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα απευθύνει χαιρετισμό στις ημερίδες που προγραμματίζει ο Δήμος Πύλου- Νέστορος την Παρασκευή, 5 Ιουλίου με θέμα «Καλές Πρακτικές» και το Σάββατο 6 Ιουλίου με θέμα «Ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ: ο ρόλος της γευσιγνωσίας, ανάδειξη και διαφύλαξη τοπικών προϊόντων», ενώ θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή Ημερίδα “ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ”, όπου θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Δημήτρης Μελάς.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουλίου με την ανακήρυξη του «Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013» και η βράβευση του νικητή από το διαγωνισμό έξτρα παρθένου ελαιολάδου ποιότητας «Πανέλαιον», στην Πλατεία Μόλου.