Όσο Μπούκο, αλα Ιταλικά από τη Μαίρη Παναγάκου

Η αγαπημένη σεφ Μαίρη Παναγάκου σε ακόμα μία ξεχωριστή συνταγή, αποκλειστικά για τους ακροατές του FLY 89,7[Κάθε Παρασκευή 09:45 π.μ] και του Ενημερωτικού site Flynews.gr

Όταν έχω κέφια τις Κυριακές και αναζητώ τα μουρμουρητά αγαλλίασης γύρω από το τραπέζι αβλεπί καταφεύγω στο όσσο μπούκο, το μιλανέζικο πιάτο που πρώτα ικανοποποιεί πλήρως την όσφρησή μου κι αμέσως μετά κατακτά τη γεύση.

Υλικά για 4 άτομα
4 κομμάτια όσο μπούκο
4 κ σ ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
4 καρότα κομμένα το ίδιο
4 κολοκυθάκια κομμένα το ίδιο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 ποτήρια ζωμό μοσχαριού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό απο 1 πορτοκάλι
Υλικά για την σάλτσα Γκρεμολάτα
1/2 φλ τσ ψιλοκομμένο μαιντανό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

Πως γίνεται
1. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε το κρέας. Το τηγανίζετε ελαφρά για να κρατήσει τους χυμούς του όσο θα βράζει. Αφαιρείται λίγο από το λίπος που έμεινε στο τηγάνι και σοτάρετε
το κρεμμύδι και τα λαχανικά. Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο λαχανικό σας αρέσει.
2. Προσθέτετε το κρασί και σιγοβράζετε τα λαχανικά, μέχρι να μειωθούν λίγο οι χυμοί τους. Προσθέτετε το σκόρδο, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και από πάνω βάζετε το κρέας.
3. Εαν δεν μπαίνει το σκεύος στο φούρνο, το μεταφέρετε σε γάστρα με καπάκι και μεταφέρετε το φαγητό, με το κρέας από πάνω.Προσθέτετε τον ζωμό κρέατος και ψήνετε για 1 1/2 ώρα
σε μέτριο φούρνο. Ελέγχετε κατα διαστήματα αν έχει αρκετό νερό και προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να μην σωθεί η σάλτσα.
4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί. Όταν σερβίρετε το φαγητό, απλώνετε από πάνω στο κρέας τη σάλτσα.