Μεγαλοπρεπές Επετειακό Σπάρταθλον 2012!

Δείτε φωτό

Την εντύπωση μίας ιδιαίτερας ενδιαφέρουσας διοργάνωσης του αγώνα υπεραποστάσεων Σπάρταθλον 2012 μας έδωσαν οι αρμόδιοι του Δήμου Σπάρτης, του Αθλητικού Οργανισμού…

και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος,

οι οποίοι παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στα πρώην γραφεία της ΤΕΔΚ Λακωνίας. Στις φετινές εκδηλώσεις έχει δοθεί ιδιάζουσα βαρύτητα, καθώς το Σπάρταθλον κλείνει 30 χρόνια! Από πέρυσι, η έμπνευση στων διοργανωτών για εβδομαδιαίο εορτασμό του αγώνα είχε μεγάλη επιτυχία και ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητο να επαναληφθεί και φέτος. Φυσικά, στις εκδηλώσεις, όπως μας ενημέρωσαν και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι συμμετέχουν ενεργά σύλλογοι, φορείς, ιδιώτες και εθελοντές με απώτερο σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Η κυρία Δήμητρα Καρούνου έδωσε το σύνθημα στη χθεσινή συνέντευξη, μας έδωσε μία πρώτη γεύση των εκδηλώσεων, ενώ την αναλυτική παρουσίαση των δράσεων ανέλαβαν ο δήμαρχος Σπάρτης, κύριος Αργειτάκος, ο κύριος Καράντζαλης, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος κ.κ. Μάριος Τζωρτζάκης και Χρήστος Μακρής αντίστοιχα.

{gallery}dyros{/gallery}

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου με τη Φιλαρμονική Σπάρτη, την οποία ο δήμαρχος Σπάρτης χαρακτήρισε “παιδί του δήμου”.  Η Φιλαρμονική θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο Χατζιδάκι, το Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο, αλλά και γενικότερα στην ελληνική μουσική.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται συναυλία-αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή. Τα μουσικά δρώμενα έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός, κύριος Γιώργος Καλογεράκος. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Να σημειωθεί ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος συμβάλλοντας ενεργά, εδώ και χρόνια, στη διοργάνωση του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, στελεχώνει με εθελοντές του τη δύσβατη διαδρομή ανόδου και το σταθμό Κορυφής Βουνού, στο πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής του αγώνα ,πάνω από τη σήραγγα του Αρτεμισίου. Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, ο Ε.Ο.Σ., σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης , δίνει μια ευκαιρία  στους Σπαρτιάτες και ιδιαίτερα στους νέους, να γνωρίσουν το δύσβατο αυτό τμήμα της διαδρομής και, μάλιστα, σε « πραγματικές », νυκτερινές συνθήκες και να νιώσουν τις δυσκολίες , αλλά και τα συναισθήματα που βιώνουν στη μοναχική τους πορεία οι Σπαρταθλητές . Η αναχώρηση θα γίνει στις 6: 00 το απόγευμα από την Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης, με λεωφορείο που θα διαθέσει για τη δωρεάν μεταφορά των νέων ο Αθλητικός Οργανισμός, για τη βόρεια είσοδο της σήραγγας του Αρτεμισίου απ’ όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση. Η διάρκεια της πορείας είναι περίπου 2.30 -3.00 ώρες, με κατάληξη στο χωριό Σάγκας, στα νότια του βουνού. Επιστροφή στη Σπάρτη, περίπου τα μεσάνυχτα.

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι Φειδιππούπολη σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης. Το παιχνίδι έχει ως αποδέκτες τα παιδιά από όλα τα σχολεία της Σπάρτης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα μουσικές εκδηλώσεις στο πάρκο του ΟΤΕ από τοπικά συγκροτήματα.

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης θα δοθεί μουσική παράσταση από τα Ωδεία της Σπάρτης, τα οποία θα κάνουν ένα μουσικό ταξίδι στο ελληνικό … πεντάγραμμο!

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η αδελφοποιημένη πόλη Μόρφου της Κύπρου θα παρουσιάσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “η Σύληση και καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς μας” και η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Την έκθεση θα πλαισιώσει παράσταση κυπριακή μουσικής, της οποίας επιμελείται η κυρία Παπασταθάκη. Συμμετέχουν οι μουσικοί κ.κ. Γούλας, Μ. Βελμάχου, Ε. Βρέλλη και Ν. Τσίπας

Το βράδυ της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωση παραδοσιακών χορών, μιας και πέρυσι κρίθηκε άκρως επιτυχημένη.  Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν χορευτικά σχήματα από Γκοριτσά, Σκούρα, Ξηροκάμπι, Οινούντα, Καστόρι και τη Νεάπολη.  

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης οι διάφορες χορωδίες της πόλης θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Χορωδιών Άσματα». Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, ο Μουσικός Όμιλος της πόλης θα είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί το παιχνίδι «Φειδιππούπολη», ενώ στη συνέχεια η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο Φειδιππίδης και οι Διόσκουροι από το Σπάρταθλον στο Άστραθλον».

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σπάρτης κ. Λ. Καράντζαλης μίλησε για το αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», όπου κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες των υπεραποστάσεων θα λάβουν μέρος στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη. Για το 30ο Σπάρταθλον έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 αθλητές, 315 άνδρες και 35 γυναίκες. Ανάμεσα τους θα είναι και αθλητές και αθλήτριες που βγήκαν πρώτοι σε προηγούμενες διοργανώσεις, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011) και ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν (νικητής το 2003, δεύτερος το 2004 και τρίτος το 2005). Από τις γυναίκες ξεχώρισαν οι συμμετοχές των Γιαπωνέζων Ακίκο Σακαμότο (πρώτη το 2003 και το 2007), Κίμι Νότο (νικήτρια το 2004 και το 2005), Σούμι Ιναγκάκι (πρώτη το 2008 και το 2009), Χιρόκο Οκιγιάμα (πρώτη το 2000) και της Ουγγαρέζας Σίλβια Λούμπικς, που πρώτευσε στην περυσινή διοργάνωση. Στον αγώνα δρόμου θα συμμετάσχει και η Βρετανή Ελίζαμπεθ Χόουκερ, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στις 24 ώρες, στο «Commonwealth Championships».

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 07:00 την Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου, από τους πρόποδες της Ακρόπολης. Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, με ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού στις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης),ώστε o αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες. Το έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Χορηγός της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».