SOS για τις ευρωπαϊκές θάλασσες!

thalassesΟι θάλασσες της Ευρώπης αλλάζουν με πρωτοφανή ρυθμό καθώς οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η θαλάσσια ζωή μεταναστεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση του ερευνητικού προγράμματος Κλιματική Αλλαγή και Ευρωπαϊκά Θαλάσσια Οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον της EΕ και εντόπισαν τα κενά καθώς και τις προτεραιότητες για μελλοντική έρευνα.

«Η αλλαγή είναι πλέον ξεκάθαρα ορατή και πολύ πιο γρήγορη από ό, τι νομίζαμε», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος Carlo Heip και συντάκτης της έκθεσης.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου νερού έχουν αυξηθεί καθώς ο πάγος στην Αρκτική λιώνει. Ο συνδυασμός της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των αυξανόμενων ανέμων έχει συμβάλλει στη διάβρωση των ευρωπαϊκών ακτών κατά 15%, τονίζει η έκθεση.

Η υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 25 χρόνια περίπου 10 φορές γρηγορότερα από το μέσο ποσοστό αύξησης τον 20ο αιώνα, προσθέτει.

Από το 1986 μέχρι το 2006, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας των ευρωπαϊκών υδάτων είναι 3 με 6 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Κάποια σενάρια λένε ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία της Βαλτικής Θάλασσας ίσως αυξηθεί κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου, η Βόρεια Θάλασσα κατά 1,7 βαθμούς και ο Βισκαϊκός Κόλπος από 1,5 έως  βαθμούς», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η αβεβαιότητα επιβαρύνεται από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις λένε ότι το 2100 η στάθμη των ευρωπαϊκών θαλασσών μπορεί να αυξηθεί από 60εκ μέχρι και 1,9 μέτρο σε μερικές παράκτιες περιοχές της Βρετανίας.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας απειλεί τους πληθυσμούς που κατοικούν σε πεδινές περιοχές της Ευρώπης, αλλά χώρες όπως η Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία είναι λιγότερο ευάλωτες διότι είναι αρκετά πλούσιες για να λάβουν προστατευτικά μέτρα στις παράκτιες περιοχές.

Έχουν γίνει ακόμη αλλαγές στην θαλάσσια τροφική αλυσίδα καθώς πολλοί οργανισμοί ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν στον Ατλαντικό από τον Ειρηνικό μέσω της Αρκτικής, σε εποχές όπου υπάρχουν περάσματα.

Τα είδη που ευδοκιμούν σε έναν ωκεανό μπορεί να διαταράξουν άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα, αναφέρει η έκθεση.

Ο πάγος της Αρκτικής αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να λιώσει στο χαμηλότερο βαθμό- ή δεύτερο χαμηλότερο- από ποτέ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βρέμης και του Κέντρου Στοιχείων Πάγου και Χιονιού στις ΗΠΑ.

«Το αρκτικό καλοκαίρι χωρίς πάγο φθάνει με γρήγορο ρυθμό», είπε ο  Kim Holmen, διευθυντής ερευνών στο Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο.

skai