Ήρθε η ώρα για ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δελφοί, 28 Απριλίου 2023 – O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στα πλαίσια του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε ερώτηση του κ. Γιώργου Σακκά, ιατρικού συντάκτη, ανέφερε ότι αν οι πολίτες εμπιστευτούν το θεσμό του προσωπικού γιατρού θα μειωθεί και το κόστος και ο χρόνος. «Ο γιατρός που θα γνωρίζει τον ασθενή θα επιλέγει να κάνει λιγότερες και πιο στοχευμένες εξετάσεις και να του χορηγεί λιγότερα φάρμακα. Αν δεν τον γνωρίζει, είναι φυσικό να μην ξέρει την κατάλληλη προσέγγιση και να επιλέγει να κάνει περισσότερες εξετάσεις για να κάνει σωστή διάγνωση. Είναι σημαντικό να γίνει επανεκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο, να έχουν περισσότερες γνώσεις για την υγεία τους και η πλατφόρμα myhealth να γίνει συνήθεια. Η απορροφητικότητα των κονδυλίων μέσω του ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της υγείας είναι μεγάλη στη χώρα μας, καλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον τομέα της υγείας. Είπε ότι το δίδαγμα της πανδημίας είναι ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία αλλαγή συμπεριφοράς. «Καινοτομία είναι η επένδυση στην αλλαγή συμπεριφοράς», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να επενδύσουμε σε μία νέα σχέση μεταξύ ασθενούς και ιατρού, στην εγγραμματοσύνη του ασθενούς, να κατανοεί δηλαδή την κατάστασή του, να αναγνωρίζει τους κινδύνους και να κινητοποιείται για την πρόληψη και την βελτίωση της υγείας του.

Ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης,  Πρόεδρος του Hellenic Private Hospitals Association, Greece, εξήρε τον ρόλο των ιδιωτικών νοσοκομείων στην περίοδο της πανδημίας. «Ο ιδιωτικός τομέας ήταν στο πλευρό του κρατικού τομέα στην περίοδο της πανδημίας, με την παροχή κλινών σε ασθενείς. Στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή και το ΕΣΥ και θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε συμπληρωματικά, όπως γίνεται με τις συν-εφημερίες. Επιτυχία είναι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας», κατέληξε.

Ο κ. Νικόλαος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δαπάνες στον τομέα της υγείας στα επίπεδα που ήταν την εποχή της πανδημίας. Ως προτεραιότητα του ΕΣΥ, θεωρεί ότι πρέπει να είναι η αποκέντρωση του συστήματος με τη δημιουργία Σώματος Λειτουργών Περιφερειακής Δράσης. Το Σώμα αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη, στην ενημέρωση των πολιτών από τον ΕΟΠΥΥ και τον προσωπικό γιατρό. «To 50% των δαπανών υγείας πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει αυτά να διαθέτουν τις καλύτερες διοικήσεις, τους καλύτερους μάνατζερ, που θα επιλέγονται με αξιοκρατία. Όμως, θα πρέπει το κράτος να επανεξετάσει τις αμοιβές τους που είναι ακόμη πολύ χαμηλές».

Ο κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, καθηγητής στο ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (AUEB) και Health Economy Global Strategist, WifOR Institute, Greece, μίλησε για την αλληλεπίδραση της οικονομίας με την κοινωνία και τον τομέα υγείας.

Όπως τόνισε «Θα πρέπει να γίνει ένας επανα-προσδιορισμός των επενδύσεων υγείας, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικές. Πάντα πρέπει να βλέπουμε σε κάθε επένδυση στον τομέα αυτό, την μακροοικονομική πτυχή και τις επιπτώσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής Eastern Europe, GE HealthCare, Greece είπε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει κάνει τα βήματα που πρέπει στον τομέα των επενδύσεων στον κλάδο της υγείας. «Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει έτσι ώστε να μπορεί να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ