Ζαχερτόρτε, γιορτινή συνταγή από την Αυστρία

Υλικά για 6-8 άτομα
100 γρ μαλακό βούτυρο
100 γρ ζάχαρη άχνη
1 κ σ ζάχαρη
100 γρ αμύγδαλα, ασπρισμένα
6 κρόκοι αυγών και 1 αυγό ολόκληρο
100 γρ ασπράδια
80 γρ αλεύρι γοχ
130 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
4 κ σ μαρμελάδα βερίκοκο
λίγο αλάτι

Για το γλασάρισμα
300 γρ νερό
125 γρ κακάο πικρό
1/2 κιλό ζάχαρη
1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής
1. Στο μπλέντερ πολτοποιείτε τα αμύγδαλα με την ζάχαρη. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και χτυπάτε το βούτυρο με 60 γρ ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει το μείγμα αρκετά κρεμώδες, προσθέτετε τους κρόκους, το αυγό και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε.

2. Σε ένα μεταλλικό μπολ που έχετε αφήσει για αρκετή ώρα στο ψυγείο, χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, αφού προσθέσετε το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Ενσωματώνετε την μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας, με απαλές κινήσεις. Πασπαλίζετε με τα τριμμένα αμύγδαλα και στην συνέχεια κοσκινίζετε από πάνω το αλεύρι.

3. Αναμειγνύετε, με μια χοντρή ξύλινη κουτάλα το μείγμα, σηκώνοντας την ζύμη, ανακατεύοντας από κάτω προς τα επάνω και περιστρέφοντας ταυτόχρονα το μπολ απαλά.

4. Βουτυρώνετε μια φόρμα με σούστα, ρίχνετε μέσα το μείγμα και ψήνετε για 40′ σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο, στους 170ο. Μόλις είναι έτοιμη, την ξεφορμάρετε, αναποδογυρίζοντας  την, επάνω σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει.

5. Με ένα μαχαίρι με οδοντωτή λάμα, κόβετε στην μέση οριζόντια την τούρτα σε 2 δίσκους, στο ίδιο πάχος. Τοποθετείτε τον πρώτο δίσκο σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε επάνω την μαρμελάδα βερίκοκο. Βάζετε επάνω τον άλλο δίσκο και πιέζετε ελαφρά να κολλήσει.

6. Για το γλασάρισμα, λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο το κακάο με 1 κ σ νερό, την ζάχαρη και την βανίλια. Αραιώνετε με το υπόλοιπο νερό και αφήνετε να πάρει βράση σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας αργά και συνεχώς για 6′-7′. Καλύπτετε με το γλάσο την ζαχερτόρτε, όσο είναι ζεστό.

Μαίρη Παναγάκου