90,5 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Μορέας για το Λεύκτρο – Σπάρτη

Αιτήματα αποζημίωσης ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει οδηγήσει σε διαιτησία το διάστημα 2011-2013 η κοινοπραξία “Μορέας”, που ανακατασκευάζει την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και Λεύκτρου-Σπάρτης.

Παράλληλα η κοινοπραξία, όπως αναφέρει η Ελευθερία, έχει σταματήσει τα έργα στον περιφερειακό της Καλαμάτας και στον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη εκβιάζοντας το ελληνικό Δημόσιο. Ζητάει να αναθεωρηθεί η σύμβαση παραχώρησης ώστε να μην υποστεί ζημιά σε περίπτωση που μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Ουσιαστικά ο “Μορέας” τα θέλει μονά – ζυγά δικά του, όπως συμβαίνει στον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό όπου η επιχείρηση δεν παίρνει κανένα ρίσκο.

Σύμφωνα τώρα με την “Καθημερινή”: “Μέχρι στιγμής το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί οι διαφορές, έχει εκδικάσει 13.204.219, ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για τον μεγαλύτερο όγκο των απαιτήσεων, ύψους 51,5 εκατ. ευρώ. Το «κλείσιμο» όλων των επιπρόσθετων οικονομικών απαιτήσεων του “Μορέα” από το ελληνικό Δημόσιο με την καταβολή 75,9 εκατ. ευρώ ήταν (όπως αποκάλυψε η «Κ») η πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης. Οπως επισημαίνεται στα έγγραφα που έχουν σταλεί στην Επιτροπή, το ποσό αυτό είναι κατά 67,7 εκατ. ευρώ μικρότερο από τις απαιτήσεις του “Μορέα”, οι οποίες επομένως είναι συνολικά 141,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», τα 51,5 εκατ. από τα 141,4 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήματα που έχουν παραπεμφθεί σε διαδικασία διαιτησίας. Από το 2011 έως το 2013 η κοινοπραξία οδήγησε σε διαιτησία 8 αιτήματα αποζημίωσης, συνολικού ύψους 90,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν εξεταστεί αιτήματα ύψους 39 εκατ. ευρώ και έχουν επιδικαστεί στον “Μορέα” 13,2 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για τα υπόλοιπα 51,5 εκατομμύρια.

ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για ποια αιτήματα θα αποφανθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο; Τον Αύγουστο του 2012 ο “Μορέας” ζήτησε 39,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για επιτάχυνση εργασιών στο τμήμα Τρίπολης-Αθήναιου. Επιπλέον 11,5 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων από το Δημόσιο στο ίδιο τμήμα. Και 563.600 ευρώ για την αποζημίωση του ανεξάρτητου μηχανικού. Η εκδίκαση έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η απόφαση. Σύμφωνα με τον “Μορέα”, η κοινοπραξία δεν έχει προσφύγει σε διαιτησία με νέες οικονομικές διεκδικήσεις μέσα στο 2014.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και μια προσφυγή σε διαιτησία του Δημοσίου έναντι του “Μορέα”. Το Δημόσιο ζήτησε να ακυρωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που όρισε την καταβολή 9,9 εκατ. ευρώ στον “Μορέα” ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη από την παράταση της 4ης τμηματικής προθεσμίας του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο “Μορέας” έχει λάβει στο παρελθόν ως αποζημίωση 68,4 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης παραχώρησης και 5,7 εκατ. ευρώ για καθυστερημένη καταβολή δύο δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής. Και μέσω διαιτησίας 13,2 εκατ. ευρώ για διάφορες υποθέσεις (συνολικά 87 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες κατασκευής έχουν σταματήσει εδώ και ένα έτος, λόγω παύσης της δανειοδότησης του έργου από τις τράπεζες. Το έργο, πάντως, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (πρόοδος άνω του 95%).