Συνάντηση του ΣΥ.ΝΟ. Λακωνίας με την υποδιοικήτρια 6ης ΥΠΕ

Τη  Δευτέρα 14/10 πραγματοποιήθηκε στη Πάτρα συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου Νοσηλευτών του Νομού Λακωνίας  με την Υποδιοικήτρια της 6ης ΥΠΕ κ. Αλμπάνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,

της κοινοποιήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό Προσωπικό στις Νοσηλευτικές Μονάδες  Σπάρτης και  Μολάων.

Πιο συγκεκριμένα από τη πλευρά του Δ.Σ του ΣΥ.ΝΟ.- Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ τέθηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:
•Η  έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και  στις 2 νοσηλευτικές μονάδες του Νομού, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων. Σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τις πολύμηνες άδειες λόγω προβλημάτων υγείας, καθώς και τις μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον Λάκωνα πολίτη.
•Το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων. Λόγω της έλλειψης προσωπικού διογκώνεται ο αριθμός των οφειλομένων ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) και κανονικής άδειας. Πιο συγκεκριμένα, μόνο στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης οφείλονται έως σήμερα 15/10/13, 744 ρεπό και 2262 ημέρες κανονικής άδειας στους εργαζόμενους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Δ/ντριας της Ν.Υ προς το σύλλογό μας.

Συνεπακόλουθα ανακύπτει και ζήτημα ασφάλειας των νοσηλευόμενων ασθενών, λόγω της αδυναμίας κάλυψης κάθε βάρδιας με το αναγκαίο προσωπικό. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ήδη υπηρετούντος νοσηλευτικού προσωπικού.
•Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται.
•Το ζήτημα της  ασφάλειας των εργαζομένων στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και φύλαξης της εν λόγο Μονάδας.
•Τέλος τέθηκε το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της μιας ή και των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων καθώς και την μεταφορά τους σε Νοσοκομείο όμορου Νομού (σύμφωνα με φήμες και σενάρια που  έχουν δει τελευταία  το φως της δημοσιότητας).

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας η υποδιοικήτρια της 6ης ΥΠΕ κ. Αλμπάνη, δεσμεύτηκε, αφού μελετήσει τα στοιχεία που της παραθέσαμε, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στα πλαίσια του εφικτού και μάλιστα υπό το καθεστώς της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Τέλος η υποδιοικήτρια διέψευσε όλα τα σενάρια περί αναστολής λειτουργίας των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων του νομού. Μας ενημέρωσε επίσης ότι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της λειτουργίας ήταν η επίσημη πρόταση που έχει κατατεθεί από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Κατσίβελα προς το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της αξιολόγησης και της αναδιοργάνωσης των δομών υγείας της υγειονομικής μας περιφέρειας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                 Η Γ. Γραμματέας
Νικόλαος Ορφανός      Κοκκίνη Ιωάννα