Το χρονικό διάσωσης των δύο ορειβατών που χάθηκαν στον Ταϋγετο!

Χθες και περί ώρα 20:45 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάσωση και η μεταφορά του Σ.Μ. ετών 30, και του Γ.Ν., ετών 32, κατοίκων Θρακομακεδόνων, από την κορυφή του Ταϋγέτου «Προφήτης Ηλίας». Οι ανωτέρω, οι οποίοι εντοπίστηκαν σώοι και καλά στην υγεία τους, είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και αδυνατούσαν να κατέβουν μόνοι τους σε ασφαλές σημείο. Στην επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης η οποία ξεκίνησε την ίδια μέρα και περί ώρα 12:40 συμμετείχε πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, αποτελούμενο από τρία άτομα, καθώς και οκτώ  μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου. Το όλο έργο συντόνιζε ο Αναπληρωτής Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης Επιπυραγός κ. Χρήστος Νικολέτος.

Ο   Διοικητής
Κων/νος Ν. Γιαννόπουλος
Πύραρχος

Η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης παράρτημα Λακωνίας, κατόπιν κλήσης για έρευνα και εντοπισμό 2 αγνοούμενων ορειβατών στον Ταΰγετο την Κυριακή 10 Μαΐου 2015,  ανταποκρίθηκε άμεσα με 8 Μέλη-Διασώστες του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης του παραρτήματος. Σε συνεργασία με τον κ. Χρήστο Νικολέτο, Αναπληρωτή Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, επικεφαλή του κλιμακίου των Πυροσβεστών και συντονιστή της επιχείρησης, σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΟΣ Σπάρτης Βασίλη Γεωργιάδη, την βοήθεια μελών του ΕΟΣ Καλαμάτας που βρίσκονταν στην περιοχή έρευνας και την υποστήριξη των μελών του ΕΟΣ Σπάρτης και διαχειριστών του ορειβατικού καταφυγίου Ταϋγέτου, Βαγγέλη Αντωνόπουλου και Δήμητρας Κωστάκου, εντοπίστηκαν έγκαιρα οι 2 αγνοούμενοι ορειβάτες και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο ορειβατικό καταφύγιο από τους Πυροσβέστες και τους Διασώστες της ΕΟΔ Λακωνίας. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την άψογη και απόλυτα συντονισμένη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.                                                                      

Για το ΔΣ                                                              

Πολυτίμη Σταθάκου

Με αφορμή την επιχείρηση εντοπισμού 2 επισκεπτών ορειβατών που αγνοούνταν στην ευρύτερη περιοχή της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου από το βράδυ της 9ης μέχρι το μεσημέρι της 10ης Μαΐου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει  τις ευχαριστίες του και το δημόσιο έπαινο προς όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και πρόσωπα, για την επιτυχή έκβαση -και ιδιαιτέρως :

► στα μέλη του Βαγγέλη Αντωνόπουλο & Δήμητρα Κωστάκου (διαχειριστές ορειβατικού καταφυγίου Ταϋγέτου) και Ρούλα Τζαβιδοπούλου (Αναβρυτή) για την άμεση κινητοποίησή τους και τη συνεχή ροή πληροφοριών.

► στους συνορειβάτες από τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας που, πραγματοποιώντας συμπτωματικά ανάβαση στην κορυφή, ενημερώθηκαν και ανέλαβαν πρόθυμα ρόλο «ανιχνευτών», βοηθώντας ουσιαστικά την επιχείρηση που ακολούθησε.

► στη Διοίκηση και στους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης –Παράρτημα Λακωνίας που συγκρότησαν σε «μηδενικό χρόνο» πεζοπόρες ομάδες και, με άψογο συντονισμό και κατάλληλη αξιοποίηση της συνεχούς πληροφόρησης, εντόπισαν τους αγνοούμενους ορειβάτες και τους συνόδευσαν με ασφάλεια μέχρι τη βάση.

► στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης  για την άμεση κινητοποίηση και τη συγκρότηση πεζοπόρου τμήματος που προωθήθηκε μέχρι το σημείο εντοπισμού των αγνοουμένων.

► στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας για το ενδιαφέρον και τις επιχειρησιακές ενέργειές της.

Για το ΔΣ του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης,

Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

Βασίλης Γεωργιάδης           Κώστας Λαγανάς