Έκθεση ιστορικών κειμηλίων του Χρήστου Κατσαμπάνη {vd}

Το Σάββατο 21 Μαρτίου εγκαινιάστηκε στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Μολάων μια ξεχωριστή έκθεση ιστορικών κειμηλίων του Μεγάλου Έλληνα συλλέκτη Χρήστου Κατσαμπάνη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης

και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασίας.
Αρχικά η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη έκανε αναφορά στην επανάσταση του 1821 και τόνισε ότι η έκθεση ιστορικών κειμηλίων του Χρήστου Κατσαμπάνη αποτελεί γέφυρα μεταξύ του σήμερα και της Ελληνικής επανάστασης του 1821.
Την έκθεση εγκαινίασε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ Ευστάθιος ο οποίος μετά την τελετή του Αγιασμού των εγκαινίων εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνεια που ένιωθε ως Έλληνας, τόσο από την παρουσίαση των ανεκτίμητων εκθεμάτων της συλλογής του Κυρίου Κατσαμπάνη που ξύπνησαν σε όλους τους παραβρισκόμενους μνήμες του παρελθόντος, όσο και από την όμορφη εκδήλωση, διανθισμένη με πατριωτικά τραγούδια, η οποία πλαισίωσε την τελετή των εγκαινίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά του μουσικοχορευτικού ομίλου Μολάων «ΟΙ ΜΥΛΟΙ» τα οποία φορούσαν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από τη συλλογή του κυρίου Κατσαμπάνη.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο συλλέκτης, ο οποίος μιλώντας για τα εκθέματα, είπε πως «είναι αγώνας μιας ζωής» και πως από μικρό παιδί είχε το πάθος, τη μανία και το ενδιαφέρον να συλλέγει αυτά τα αντικείμενα με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό.
Παραδοσιακές στολές, χαρακτικά και βιβλία από το 1493 έως το 1828 και άρματα του 1821, είχαν βρει τη θέση τους στο χώρο του Ενοριακού Κέντρου Μολάων ο οποίος παρέμεινε ανοικτός για το κοινό έως την 25 Μαρτίου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, και η Αντιπερειφεριάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Γεράσιμος Πετρολέκας, οι ιερείς των ενοριών Μολάων, Συκέας, Μεταμόρφωσης, Ασωπού, Ελαίας Παπαδιανίκων και Φοινικίου, ο Διοικητής της αστυνομικής Διεύθυνσης Μολάων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μονεμβασίας Αβδούλος Σπύρος, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε Μολάων Μαυρομιχάλης Κων/νος,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων Κοντοσταθάκος Ευθύμιος,οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ασωπού, Ελαίας, Μεταμόρφωσης και Πακίων,η Περιφερειακή σύμβουλος Μπελεγρή Ματούλα,η Δημοτική σύμβουλος Ρεπαπίνου Ζωή, εκπρόσωποι φορέων, Διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί μαθητές και πλήθος κόσμου.

Την έκθεση επισκέφθηκαν σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μονεμβασίας και πλήθος κόσμου από το Δήμο Μονεμβασίας αλλά και από όλο το Νομό Λακωνίας.

{youtube}mdjNsp3VfQM{/youtube}