Δήμος Μονεμβασίας:Μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας στην συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους του Δήμου, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο πλήττονται από τον καταρροικό πυρετό.

Εδώ και έξι μήνες οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Μονεμβασίας, όπως και όλης της Περιφέρειας και σχεδόν όλης της Ελλάδας είναι αντιμέτωποι με το σοβαρότατο πρόβλημα του Καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. Το πράγμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό χιλιάδες αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων εφάρμοσε Πρόγραμμα Έκτακτων δράσεων(από 19/6/2014 έως 31/8/2014 με πεδίο εφαρμογής  την ΠΕ Λακωνίας,  περιλαμβάνοντας:  α) Την ενεργητική επιτήρηση της νόσου του Καταρροϊκού Πυρετού  από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής της Π Ε Λακωνίας,  β) Δράσεις για τον έλεγχο των εντόμων Culicoides φορέων της νόσου,  γ) Ενημέρωση και συμμετοχή των κτηνοτρόφων για τον έλεγχο της νόσου με συνεχείς συναντήσεις και ημερίδες.  

Επίσης αποφάσισε την υλοποίηση  Προγράμματος  «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» με πεδίο εφαρμογής  επιλεγμένες περιοχές  δήμων των  περιφερειακών  ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθιας, Μεσσηνίας  και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (από 03/09/2014 έως 31/12/2014).  

Στο Δήμο Μονεμβασίας  έως σήμερα έχουν γίνει 2 επαναληπτικοί ψεκασμοί,  έχουν ψεκαστεί συνολικά 168 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα. Από στοιχεία του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής σε 64 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (9.889 πρόβατα) που ελέχθησαν οι 63 ήταν θετικές στον καταρροϊκό πυρετό και είχαμε 662 θανάτους προβάτων.  

 
Το Δ.Σ. Δήμου Μονεμβασίας με το ομόφωνο ψήφισμά του ζητά από την Πολιτεία:

1.    Να δοθεί στους κτηνοτρόφους το σύνολο της Εξισωτικής Αποζημίωσης γιατί συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.
2.    Να δοθεί η δυνατότητα στον κτηνίατρο του τοπικού Αγροτικού Κτηνιατρείου, σε περιοχές που δεν υπάρχει ιδιώτης κτηνίατρος, να συνταγογραφεί για τα εντομοαπωθητικά  σκευάσματα για να μπορέσουν να πάρουν την οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι.
3.    Να προσληφθούν κτηνίατροι για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.
4.    Να αποζημιώνονται για τα αντιβιοτικά και τις  βιταμίνες που χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα κοπάδια του.
5.    Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουν από τον καταρροϊκό πυρετό.
6.    Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν λόγω μειωμένης παραγωγής γάλακτος, αλλά και γάλακτος που παράγεται και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί – διατεθεί.
7.    Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν για τα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα.
8.    Επίσης, σύμφωνα και με την απόφαση-πρόταση της ΚΕΔΕ, να παραμείνει ως έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τον καταμερισμό των επιλέξιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους.