Ανακοινωση της ΑΝ.Α.Σ.Α για τα χημικά όπλα της Συρίας

Η  «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση του Δήμου Σπάρτης» ΑΝ. Α. Σ. Α.   με αφορμή το πρωτοφανές πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας που συντελείται εν πλω στην κλειστή Μεσογειακή θάλασσα,

ανοικτά των Κρητικών αλλά και των Λακωνικών ακτών,  εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και  αντίθεσή μας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Οι ειδικοί επιστήμονες με ανακοινώσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες. Έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για την μέθοδο αλλά και τα υπολείμματα τα οποία παραμένουν τοξικά και είναι μάλιστα πολλαπλάσια σε όγκο από τα προς καταστροφή αρχικά τοξικά στοιχεία. Για δε τα τοξικά υπολείμματα υπάρχει ο φόβος ότι θα ποντιστούν στην τάφρο της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι για την περιοχή είναι πολλοί. Έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των κατοίκων των παραμεσόγειων περιοχών όσο και με οικολογικούς και οικονομικούς παράγοντες για την περιοχή.

*Κινδυνεύει άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

*Κινδυνεύει η θαλάσσια αλιεία και η οικονομία των παράκτιων περιοχών.

*Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμα και η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για την καταστροφή των χημικών όπλων βαρύνει ακέραια τις χώρες που παράγουν και προμηθεύουν τις πρόδρομες ουσίες (πρώτες ύλες) και πρέπει αυτές να επωμιστούν το βάρος της καταστροφής τους.

Ως συνειδητοποιημένοι πολίτες καταγγέλλουμε το γεγονός και ζητάμε από την Κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο αποδέχθηκε την πραγματοποίηση αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή, τι κάνει για να αποτραπούν οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια διπλωματικά ή άλλα μέσα έχει χρησιμοποιήσει ή πρόκειται, έστω και τώρα, να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό. Καλούμε επίσης τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές (βουλευτές Λακωνίας, Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε. Λακωνίας, τις Δημοτικές Αρχές της Λακωνίας) να πάρουν θέση και να μεταφέρουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην υλοποιούμενη διαδικασία.
 
Στηρίζουμε όλες τις  σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη Λακωνία,  στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Συμμετέχουμε και καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συλλογικό φορέα ή πολίτη να ενισχύσει την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ