Ώριμο να κρατήσει τιμές το ελαιόλαδο! Δηλώσεις Προκοβάκη

Παρακαταθήκες για διατήρηση της δυναµικής και της αντοχής που επιδεικνύουν φέτος οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αφήνει η σεζόν που φεύγει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τα δεδοµένα που συνηγορούν προς τούτο είναι αφενός η ολοένα αυξανόµενη δυνατότητα διείσδυσης για το ελληνικό τυποποιηµένο έξτρα παρθένο σε αγορές του εξωτερικού, εξαιτίας των σκανδάλων που ταλανίζουν χώρες, όπως η Ιταλία, η ∆ανία, η Γερµανία κ.λπ. και θέτουν εκτός ραφιού δεκάδες brands.

Αφετέρου, η στάση αναµονής που εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι ελαιοπαραγωγοί, ευελπιστώντας σε υψηλότερες τιµές –από τις τρέχουσες- αργότερα.

«Αν και είναι πολύ νωρίς ακόµα, για συµπεράσµατα, σε σχέση µε τη νέα εµπορική περίοδο, αφού πρέπει να δούµε την πορεία και την εξέλιξη της ανθοφορίας και να δώσουµε εκτίµηση τον προσεχή Ιούνιο, θεωρώ ότι δύσκολα η τιµή στο έξτρα παρθένο τη νέα σεζόν, θα πέσει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό», λέει στην Agrenda, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης. Ο ίδιος εκτιµά ότι τη νέα περίοδο θα σπάσει η άτυπη παράδοση που λέει ότι µιας χρονιάς µε τιµές παραγωγού-ρεκόρ άνω των 4 ευρώ το κιλό-όπως η φετινή-έπεται κατρακύλα ακόµη και κάτω των 2 ευρώ το κιλό, όπως άλλωστε συνέβη ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Σηµειωτέον ότι εµπορικές πράξεις την συγκεκριµένη χρονική στιγµή στη Λακωνία καταγράφονται εξαιρετικά περιορισµένες, ενώ οι τιµές κυµαίνονται µεταξύ 4,05 και 4,12 ευρώ το κιλό.