Περισσότεροι από 600 αστρονόμοι στον Πάρνωνα!

Λιγότερες από είκοσι ημέρες απέμειναν για την έναρξη της 10ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί για Τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια στον φιλόξενο Πάρνωνα, το «Άγιο Όρος» της ελληνικής ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια συνάντηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι.

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.

Ο επισκέπτης της 10ης Πανελλήνιας Εξόρμησης θα έχει την ευκαιρία να κάνει αστροπαρατήρηση από τον κατασκότεινο ουρανό του Πάρνωνα, να λάβει μέρος σε πρακτικά εργαστήρια, να παρακολουθήσει την υπέροχη ουρανογραφία και τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών και βεβαίως να περάσει ένα ευχάριστο τριήμερο στην φύση, εξερευνώντας κι ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της περιοχής. Παράλληλα θα υπάρχουν πολλές παιδικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους.

Κατά την εναρκτήρια ημέρα 29 Ιουλίου, θα γίνει ομιλία και προβολή βίντεο από τον Φορεά Διαχείρισης όρους Πάρνωνα κι Υγρότοπου Μουστού, ενώ το Σάββατο 30 Ιουλίου θα πραγματοποοηθεί ομίλία από τον Διονύση Π. Σιμόπουλο, ο οποίος είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής της 10ης ΠΕΕΑ. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ”. Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ (Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα, 1969-1973) και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Ευγενίδου, 1973-2014).

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την πολύτιμη βοήθεια του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς «Νέα Ζωή» τους οποίους η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών (οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600), η οργανωτική επιτροπή εργάζεται ώστε να είναι όλα έτοιμα και σας προσκαλεί να έρθετε στον Πάρνωνα, για ένα αξέχαστο αστρονομικό τριήμερο.

Παναγιώτης Κατσίχτης
πρόεδρος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης