Σε Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες η Καλαμάτα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ’21

Η Καλαμάτα, μετά από σχετική αίτηση του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 και αξιολόγησης της από τους ειδικούς, επιλέχθηκε ως μία από τις 10 πόλεις από όλη την Ευρώπη που θα λάβουν εξειδικευμένη καθοδήγηση (mentoring) από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτισμού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Culture for cities and regions”. Πολλές ήταν οι ευρωπαϊκές πόλεις που δήλωσαν ενδιαφέρον για τις επισκέψεις καθοδήγησης, ενώ μόλις δέκα πόλεις είχαν τη δυνατότητα να επιλεγούν, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα.

Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 έχει ήδη συμμετάσχει σε τρεις επισκέψεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας μέσω του ίδιου προγράμματος στις πόλεις Ναντ (Γαλλία), Ρέγκενσμπουργκ (Γερμανία) και Άρχους (Δανία). Μέσω του προγράμματος και τη διαδικασία του mentoring, η Καλαμάτα επιδιώκει την ανάπτυξη του κλάδου των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, την ανάπτυξη των επαγγελματιών καλλιτεχνών στην πόλη και την εύρεση μεθόδων διαχείρισης των διατηρητέων. Τα τρία αυτά πεδία ενδιαφέροντος προτάθηκαν από το Γραφείο Υποψηφιότητας με βάση την αναπτυσσόμενη Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας.

Η καθοδήγηση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πόλη μιας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη και να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με τους τομείς καθοδήγησης.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από έμπειρους ειδικούς, η δυνατότητα διάδοσης καλών πρακτικών από άλλες πόλεις της Ευρώπης, η εξατομικευμένη συμβουλευτική και η εστίαση στις ανάγκες της Καλαμάτας αναμένεται να αποφέρουν απτά αποτελέσματα μέσω μελλοντικών δράσεων του δήμου αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που θα αποκτήσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Η επίσκεψη καθοδήγησης ενισχύει τη δημιουργία και μελλοντική εφαρμογή της Πολιτιστικής Στρατηγική της Καλαμάτας και αποτελεί μία σημαντική ώθηση στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Επιπλέον, βοηθά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευρωπαϊκής διάστασης της Καλαμάτας, καθώς η πόλη θα έχει το προνόμιο και το όφελος της προβολής της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και πρόσβασης σε υπάρχοντα Ευρωπαϊκά δίκτυα.

Οι πόλεις που επελέγησαν μαζί με την Καλαμάτα είναι οι εξής: Ανζέ (Γαλλία), Μπέλφαστ (Αγγλία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Κέμνιτζ (Γερμανία), Φρίουλι-Ιουλιανή Βενετία (Ιταλία), Κάουνας (Λιθουανία), Λουλέ (Πορτογαλία), Λούμπλιν (Πολωνία) και Όουλου (Φιλανδία). Η επίσκεψη καθοδήγησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα τον Ιανουάριο 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή δεν επιβαρύνει οικονομικά τη ΦΑΡΙΣ και το δημόσιο εφόσον όλα τα έξοδα καλύπτονται από το πρόγραμμα, όπως άλλωστε και οι επισκέψεις εργασίας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Υποψηφιότητας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.cultureforcitiesandregions.eu.