Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος και Νικηφόρος Βρεττάκος» του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η εκδήλωση παρουσίασης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών.

Η αίθουσα απέκτησε διαφορετική αισθητική από τα εκθέματα που είχαν δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υλικά του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη με υπεύθυνη εκπαιδευτικό Εικαστικών την κ. Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου, όπως και του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Πολυχρονάκου, τα οποία έλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2015-2016, εγκρίθηκαν συνολικά 261 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Από το σύνολο αυτών των προγραμμάτων το 26% ανήκει στην κατηγορία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το 21% αντλεί τα θέματά του από τον Πολιτισμό ενώ την πρώτη θέση κατέχουν τα προγράμματα Αγωγής Υγείας με ποσοστό 53%.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Από την παράδοση στην αειφορία» και τη ιδιαίτερη προσέγγισή του από τον κ. Μαρίνο Καριοφύλλη, Εκπαιδευτικό Μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία Ξηροκαμπίου, Κροκεών και Γλυκόβρυσης σε συνεργασία με την κ. Ευγενία-Ειρήνη Καμπούρη, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Κροκεών.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν επίσης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Teachers 4 Europe» της κ. Βασιλική Μιχαλέτου, Εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας των Δημοτικών Σχολείων Νεάπολης, Μολάων, Κάμπου Βοιών και Συκέας-Μεταμόρφωσης, το οποίο υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και θετικά αποτελέσματα και στα τέσσερα δημοτικά σχολεία.
Στο επίκεντρο ήταν οι μαθητές/τριες στις παρουσιάσεις των περιβαλλοντικών προγραμμάτων: «Τα χαρτιά δεν είναι σκουπίδια», της κ. Μαρίας Τούμπλη, Διευθύντριας του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Πολυχρονάκου» και «Μηνύματα από φίλους – Ήλιο, Αέρα, Νερό. Οι πολλές μορφές της ενέργειας» της κ. Ανδριανής Κοντογεωργάκου, Δασκάλας στο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο «Πολυχρονάκου», όπου με θεατρικά δρώμενα και κουκλοθέατρο τα παιδιά έστειλαν τα δικά τους οικολογικά μηνύματα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Θεατρικές Κούκλες εν δράσει» το οποίο παρουσίασε η μαθήτρια της Στ’ τάξης Αδαμαντία Ζάχου, ενώ την επιμέλεια και τη γενική ευθύνη είχε η κ. Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου, Εκπαιδευτικός Καλών Τεχνών η οποία επισήμανε πώς μια κούκλα εμψυχώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και εμπλέκει τους μαθητές/τριες σε γοητευτικά μονοπάτια βιωματικής μάθησης.

Δυναμική ήταν η παρουσία της προσχολικής εκπαίδευσης στην παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη βυθισμένη πόλη της Πλύτρας μέσω του προγράμματος Water Ecoculture της ΟΜΜΕΡ» που παρουσίασε η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ασωπού κ. Φωτεινή Κληρονόμου, με τα προγράμματα Αγωγής Υγείας: «Βήματα για τη Ζωή» της κ. Άννας Λοβίτη, Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Έλους, «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί»: Χτίζω σώμα γερό για να έχω μυαλό κοφτερό! της κ. Νικολέτας Σγούρου, Νηπιαγωγού στο 5ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης και «Έχω δικαίωμα» της κ. Μαρίας Τζανέλλα, Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Δαφνίου καθώς και με το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο πολιτιστικό πρόγραμμα «Το ψωμί …κι εσύ Αδάμ με κόπο να βγάζεις το ψωμί σου…» της κ.Βασιλικής Γιαννοπούλου, Νηπιαγωγού στο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο «Πολυχρονάκου».

Έκπληξη επιφύλασσαν οι παρεμβάσεις καινοτομίας «Τα παιδία παίζει … με τον ελέφαντα, τον παπαγάλο κι έναν ήλιο» της κ. Κατερίνας Διακουμάκου, Εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης όπως και της κ. Καλλιρόης Κατσαφάνα, δασκάλας στο 8/θ Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου, η οποία μας παρουσίασε την εμπειρία της για το πώς αξιοποιήθηκε η τέχνη στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τη δράση: «Όταν οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν» και πώς λειτούργησε ενισχυτικά «Η δημιουργία ενός διαφορετικού χάρτη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Διευθυντής Π.Ε. Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Πέτρος Νταλιάνης, ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Λακωνίας κ. Αγγελική Αργειτάκου, καθώς και Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/νες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας.giorti4giorti1giorti3