Πέτυχε το 95% των στόχων του το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Το 95% των προγραμματισμένων για το 2015 έργων στο χώρο της υγείας στο νομό, κατάφερε να ολοκληρώσει η διοίκηση και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Επίσης, το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενισχύθηκε με επικουρικό ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές.

Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα από τον απολογισμό του περσινού έτους, όπως τα έθεσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος. Επίσης, ο διοικητής ανακοίνωσε, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το τρέχον έτος. Μεταξύ των συνολικά 12 αυτών έργων είναι τα εξής: Δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού. Διασφάλιση χρηματοδότησης για την προσθήκη ορόφου πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Ολοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Στο ξεκίνημα της σχετικής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπέζος αναφέρθηκε στα έργα που ολοκληρώθηκαν την περσινή χρονιά και είναι τα εξής: Ολοκλήρωση έργου αυτοπαραγωγής οξυγόνου συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, που ήδη στον ένα χρόνο λειτουργίας του το Νοσοκομείο εξοικονόμησε 350.000 ευρώ. Ολοκλήρωση της βιοκλιματικής αναβάθμισης, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ. Ολοκλήρωση της προμήθειας – εγκατάστασης αντλιών θερμότητας συνολικού προϋπολογισμού 1.373.000 ευρώ. Επίσης, η κατασκευή των δύο νέων Περιφερειακών Ιατρείων Πεταλιδίου και Μεθώνης, συνολικού προϋπολογισμού 540.000 ευρώ και τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα μέσα στο προσεχές διάστημα. Ακόμη, εγκαταστάθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με τις πιο σύγχρονες κάμερες, που περιόρισε σχεδόν στο μηδέν τις κλοπές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά από δωρεά του εφοπλιστή κ. Μαρτίνου.

Μεταφορά του ΕΚΑΒ από το Τμήμα Επειγόντων στην πόλη της Καλαμάτας. Ολοκλήρωση της μελέτης για την προσθήκη ενός ορόφου 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική, την οποία χρηματοδότησε η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την υλοποίηση του έργου αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα περιλαμβάνει και την αντικατάσταση λαμπτήρων με τύπου LED και θα εξασφαλίσει την αυτονόμηση του εξωτερικού φωτισμού μέσω φωτοβολταϊκών στεγάστρων στους χώρους πάρκινγκ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και λειτουργία νέων ειδικοτήτων όπως Αγγειοχειρουργικής, Ρευματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Δερματολογίας και Παιδοορθοπαιδικής. Εναρξη του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Αντικατάσταση και επισκευή των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών, μετά από δωρεά της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης, ο Γ. Μπέζος έθεσε δώδεκα μεγάλους στόχους για το 2016. Τόνισε μάλιστα ότι οι στόχοι που τίθενται προς υλοποίηση αποσκοπούν στο να υπηρετήσουν το μεγάλο στρατηγικό στόχο της διοίκησης του Νοσοκομείου για τη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, να καταστεί κέντρο υγειονομικής αναφοράς όλης της Νότιας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα οι δώδεκα μεγάλοι στόχοι για το 2016 είναι οι εξής: Ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ολοκλήρωση του λειτουργικού ανασχεδιασμού του Τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Χρηματοδοτική διασφάλιση της προσθήκης του νέου ορόφου. Αναβάθμιση του δικτυακού και πληροφοριακού εξοπλισμού. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας. Ολοκλήρωση της αναδιαρρύθμισης του ισογείου της νοσηλευτικής μονάδας της Κυπαρισσίας. Συγκέντρωση και λειτουργία όλων των διοικητικών υπηρεσιών στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ενταξη στο νέο ΕΣΠΑ ολοκληρωμένης πρότασης ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στα πρότυπα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αναβάθμιση νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Ολοκλήρωση της κατασκευής του Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου. Κτηριακή, ηλεκτρομηχανολογική και ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μελιγαλά και Γαργαλιάνων.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Θεόδωρος Ντέντες, ο μηχανολόγος – μηχανικός Νίκος Σαρδέλης καθώς και ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός και προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος. Ο τελευταίος πήρε το λόγο κλείνοντας την παρουσίαση και αναφέρθηκε στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει πόρους μέσω της αυτοπαραγωγής οξυγόνου από τα νοσοκομεία. Για το στόχο αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία μετέχει και ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος, ενώ για την επίτευξη του στόχου θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία που αποκόμισαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Νικολέττα Κολυβάρη