Λακωνία | Στον πρωθυπουργό τα προβλήματα των Βιοκαλλιεργητών

Αξιότιμοι κύριοι,
 
Δια της παρούσης επιστολής διαμαρτυρίας θέλω να θίξω αρκετά ζητήματα που απασχολούν τον Αγροτικό χώρο αρκετά χρόνια, τα οποία συνεχώς διογκώνονται λόγω της μεγάλης αδιαφορίας που δείχνουν ορισμένοι αρμόδιοι – αναρμόδιοι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Κύριε πρωθυπουργέ, θύματα αυτής της όλης κατάστασης εκτός από εμάς του απλούς αγρότες, έχουν πέσει και αρκετοί βουλευτές σας, γεωπόνοι μελετητές και στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Προεκλογικά τα στελέχη σας υποσχόντουσαν πολλά λέγοντας μας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες. Τα ίδια μας έλεγε και ο νυν Υπουργός κ. Αποστόλου όταν πρωτοεκλεχθήκατε τον Ιανουάριο του 2015, κατά την επίσκεψη μας στο γραφείο του. Μας διαβεβαίωνε ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του, ζητώντας μας να του δώσουμε χρονικό περιθώριο δύο μηνών. Δυστυχώς για εμάς παρότι δώσαμε πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο δώδεκα μηνών δεν έγινε τίποτα και τα προβλήματα διογκώνονται.
 
Τα θέματα που θίξαμε τότε, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν η δυσλειτουργία του μηχανογραφικού τμήματος και του προγράμματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ευτράπελα που είχαν προκύψει από το ΟΣΔΕ, καθώς και η λειτουργία του ΕΛΓΑ.
 
Επίσης είχαμε ενημερώσει τον κ. Υπουργό ότι η Ένωση Βιοκαλλιεργητών ΠΕ Λακωνίας της οποίας είμαι Πρόεδρος είχε αποστείλει ειδικό εξώδικο στον προκάτοχο του, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Παρόλο που δόθηκε εγγράφως εντολή από το γραφείο του τέως Πρωθυπουργού να απαντήσουν σε εμάς και να ενημερώσουν και αυτούς, ουδέποτε ασχολήθηκε με το εξώδικο. Για κακή τους τύχη όμως μας απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος, ο οποίος μας ζήτησε να τον κρατάμε ενήμερο για την πορεία των θεμάτων που είχαμε θίξει, και μας ενημέρωσε για την πορεία των οικονομικών ενισχύσεων που δίνει η ΕΕ για τα Αγροπεριβαλλοντικά. Παράλληλα ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό ότι είχαμε αποφασίσει να καταθέσουμε προσφυγές κατά του Υπουργείου για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στα Αγροπεριβαλλοντικά. Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε από τον Υπουργό να μας προτρέπει να το κάνουμε, δηλαδή να κινηθούμε δικαστικά και το ίδιο έκανε και ο παρευρισκόμενος Διευθυντής του και στη συνέχεια και ο Σύμβουλος του.
 
Κύριε Υπουργέ, σας είχαμε ενημερώσει ότι το πρόγραμμα αξιολόγησης του ΟΠΕΚΕΠΕ έμπαζε από παντού με αποτέλεσμα να μένουν έξω η πλειοψηφία των δικαιούχων. Αυτό στην πορεία το επισήμαναν η Διεύθυνση Βιολογικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διάφορες ΔΑΟΚ ανά την Επικράτεια καθώς και πολλοί γεωπόνοι μελετητές. Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν έγγραφα αλλά δυστυχώς για εσάς τα προβλήματα συνεχίζονται. Αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να διαβάσουμε προσεκτικά όλες τις ΚΥΑ που αφορούσαν το πρόγραμμα καθώς και όλους του Κανονισμούς της ΕΕ που αφορούσαν αυτό. Επισημάναμε με μεγάλη υπομονή και επιμονή και καταγράψαμε παραλείψεις και αστοχίες του προγράμματος, εσκεμμένα για εμάς, και αναγκάστηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, τους οποίους είχαμε κατονομάσει, να προβούν σε μερικές διορθώσεις με διοικητικές πράξεις, χωρίς να μπαίνουν στην καρδιά του προβλήματος δηλαδή να διορθώσουν το πληροφοριακό σύστημα, για να μην προκύψουν ξανά τα ίδια προβλήματα.
 
Ένα από τα μεγάλα θέματα που είχαν προκύψει από τότε ήταν ο Γεωχωρικός Έλεγχος, ότι δηλαδή τα χωράφια τους οι αγρότες τα είχαν μετακινήσει και δεν μπορούσαν να τα βρουν οι αρμόδιοι. Αντί να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, αναλώθηκαν να κατηγορούν συλλήβδην τους συναδέλφους παραγωγούς, ότι ήταν δική τους ευθύνη αποκλείωντας τους από το πρόγραμμα βιολογικής, και σε άλλους βάζοντας πρόστιμα. Παρότι σας ενημερώσαμε ότι αυτό θα γινόταν «ντόμινο» και για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα Αγροπεριβαλλοντικών, αδιαφορήσατε και εσείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς για εσάς επιβεβαιωθήκαμε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε όλη την επικράτεια.
 
Τα όπλα μας ενάντια σε όλα αυτά ήταν α) οι ενστάσεις κατά των πορισμάτων, οι οποίες κάποιες δικαιώθηκαν μετά από επιτόπιους ελέγχους που έγιναν, κατόπιν πιέσεων δικών μας και αναγκαστήκατε να το κάνετε και β) οι αιτήσεις θεραπείας για όσους δεν δικαιώθηκαν με τις ενστάσεις. Το συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα της αίτησης θεραπείας, ο αρμόδιος διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μαχλέρας, θέλησε να το καταργήσει στέλνοντας επιστολή σε όλες τις ΔΑΟΚ της Επικράτειας λέγοντας να μην δέχονται αιτήσεις θεραπείας χωρίς να αναφέρει βάση ποιας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας το έπραξε.
 
Το «ντόμινο» με τα Γεωχωρικά εξαπλώθηκε και με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2015 σε όλη την επικράτεια. Εσείς κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ με την αρμοδιότητα του ΟΣΔΕ, εξακολουθείτε το ίδιο τροπάριο, δηλαδή ότι εμείς φταίμε για όλα, ενώ μέχρι σήμερα οι Πύλες εισόδου Β’ όπου εσείς έχετε πιστοποιήσει, δεν δίνουν αντίγραφα στους δικαιούχους, ούτε επιδεικνύουν τους χάρτες λέγοντας τους ότι θα τα παραλάβουν, αφού υπογράψουν τώρα, μετά από ένα μήνα. Το ίδιο έγινε και το 2015 πράγμα το οποίο είχα καταγγείλει στην αρμόδια τότε Αντιπρόεδρο κ. Κατσινοπούλου. Οι ευθύνες και πάλι για ότι προκύψει είναι δικές μας;
 
Κύριοι, για την καθυστέρηση των πληρωμών γενικά και για τα πρόστιμα που έχετε επιβάλλει θα δώσετε λόγο. Οι ευθύνες των αρμοδίων για τα Αγροπεριβαλλοντικά, καθώς και του ΟΣΔΕ είναι μεγάλες. Οφείλετε κ. Υπουργέ ως προϊστάμενος τους να πράξετε τα δέοντα. Μην ακούτε αυτούς που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να καλύψουν τα εγκληματικά λάθη τους. Έχετε και άριστους υπαλλήλους στο Υπουργείο, αξιοποιήστε τους. Ο προκάτοχος του κ. Μωυσιάδη, ο κ. Αποστολάκος, τον Ιανουάριο του 2015 στο γραφείο του παρουσία μας και των αρμοδίων είχε απευθυνθεί στους υφισταμένους του κ.κ. Μαχλέρα, Κόρντοβα και Βολιτάκη, λέγοντας «ρε σεις, μήπως αυτοί εδώ (δείχνοντας προς το μέρος μας) έχουν δίκιο και φωνάζουνε;» και πήρε μια μεγάλη άρνηση. Εκ των πραγμάτων εμείς δικαιωθήκαμε παρόλες τις απειλές που δεχθήκαμε, ότι είχαμε δηλαδή κάνει ψευδείς δηλώσεις. Βέβαια αυτό έγινε με καθυστέρηση δύο χρόνων και θ το διεκδικήσουμε με προσφυγές που έχουμε ετοιμάσει κατά παντός υπευθύνου. Αλήθεια το πρόστιμο – ποινή 1% ημερησίως ισχύει μόνο για εσάς;
 
Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ, βάση ποιας νομοθεσίας οι κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απαντούν σε επιστολές θεσμοθετημένων φορέων; Κύριε Υπουργέ μπορείτε εσείς να μας πείτε ποια είναι η ανώνυμη «Ομάδα Υποστήριξης Αγροπεριβαλλοντικών» που δίνει εντολές στις ΔΑΟΚ της Επικράτειας με mail μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς πρωτόκολλο; Ποιοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία; Είναι σύννομο αυτό που γίνεται;
 
Τώρα με τα δικαιώματα κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να μας πείτε: α) τι θα γίνει με τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν το 2009 και δεν πήραν δικαιώματα, β)πως κατέληξαν δικαιώματα σε κάποιους που δεν τα δικαιούνταν. Δώστε στη διαφάνεια τα πάντα που αφορούν το θέμα. Όλοι στην επικράτεια συζητούν για το μεγάλο πανηγύρι που αρχίζει τώρα.
 
Τέλος για τον ΕΛΓΑ θα σας πω μόνο αυτό. Από τις ζημιές που έγιναν από παγετό στις ελιές στις 6 Ιανουαρίου του 2015 προέκυψαν από τις εκτιμήσεις ζημιάς στην περιοχή μου τα εξής: ενώ ο μέσος όρος παραγωγής ανά στρέμμα ήταν από 250 κιλά ελιές έως 600 κιλά, υπήρχε και παραγωγός του οποίου η παραγωγή εκτιμήθηκε σε 1600 κιλά, ναι καλά διαβάσατε, χίλια εξακόσια κιλά, όλες οι ελιές ποικιλία Κορωνέικη, έχετε κάτι να σχολιάσετε επ΄αυτού;
 
Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ, για όλα τα προαναφερόμενα υπάρχουν έγγραφα και στοιχεία. Επειδή δε κ. Υπουργέ διάβασα πρόσφατα δηλώσεις σας σε κυριακάτικη εφημερίδα για την μη τήρηση κανονισμού της ΕΕ από ιδιωτικούς φορείς, ξέρετε πόσους κανονισμούς δεν τηρούν οι υπηρεσίες σας σε Αγροπεριβαλλοντικά, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ; Νομίζω ήρθε η ώρα κάποιοι να πάνε σπίτι τους και το ΟΣΔΕ να γυρίσει στο δικό του για να τελειώνουν όλα αυτά.
 
Κλείνοντας οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία σας όσον αφορά την θεσμοθέτηση των Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων (FarmersMarket) ένα αίτημα που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι και το αίτημα όλων των βιοκαλλιεργητών της επικράτειας στα θέματα α)νομοθεσίας, β) προγραμμάτων και γ) αγορών, είναι να έλθουν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Βιολογικής του Υπουργείου. Το σχήμα αυτό σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς θα δώσει ώθηση στα ποιοτικά και υγιή προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Πρόκειται για θέματα μεταρρύθμισης και δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά θα πάρουμε απάντηση, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Σπάρτη, 15/06/2016
 
Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
 
Ο Πρόεδρος
 
Καραμπάσης Δημήτρης