Δυσαρέσκεια για τις τιμές των διοδίων στο Λεύκτρο – Σπάρτη

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης «Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ» σε έκτακτη συνεδρίασή του υπό την προεδρεία του κ. Αντώνακα Νικόλαου, ομόφωνα αποφάσισε, όπως εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για το υψηλό χρηματικό ποσό των 2,85 ευρώ, των διοδίων Πέτρινας του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου -Σπάρτης.

Με την απόφαση της εταιρείας να λειτουργήσουν τα διόδια στα όρια του Νομού Αρκαδίας για το σύνολο του δρόμου έως τη Σπάρτη, οι κάτοικοι των πέριξ χωριών της επαρχίας μας: Σκορτσινός – Σπανέϊκα – Πέτρινα – Ι.Μ. Αμπελακίου και του Νομού Λακωνίας: Λογγανίκος -Κυπαρίσσι – Αγριακόνα – Γεωργίτσι, κ.α. οι οποίοι εξυπηρετούνται σε υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα στην Μεγαλόπολη, έχουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα χιλιόμετρα που διανύουν, θα αποφεύγουν να επισκέπτονται την πόλη μας, καθόσον η διαδρομή προς την Σπάρτη είναι ελεύθερη από διόδια και πιο συμφέρουσα.

Θεωρούμε απαράδεκτο την απομόνωση της αγοράς μας και την άδικη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και πολιτών της επαρχίας μας, και καλούμε την ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ και όλους τους αρμοδίους πολιτικούς και υπηρεσιακούς φορείς να εξετάσουν το θέμα και να προβούν σε διορθώσεις ή άλλες λύσεις για την επίλυση του σοβαρού για την πόλη μας προβλήματος.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση του θέματος και την άμεση εξέτασή του. Ευχαριστούμε.»

Εμπορικός Σύλλογος Μεγαλόπολης

«Το Επιμελητήριο Λακωνίας και όλοι οι Λάκωνες χαιρετίσαμε με ικανοποίηση το νέο οδικό τμήμα Λεύκτρου – Σπάρτης το οποίο φέρνει το νομό μας πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τις νέες σύγχρονες οδικές υποδομές θα δοθεί η δυνατότητα στην Λακωνία – η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης και αποτελείται κυρίως από δυσπρόσιτες περιοχές – να αναπτυχθεί εμπορικά και τουριστικά διότι διευκολύνεται η σύνδεσή της με τους διεθνείς άξονες και τα αεροδρόμια.

Ωστόσο, διαφαίνεται ελάχιστη η χρήση των νέων αυτών οδικών υποδομών λόγω του υψηλού κόστους των διοδίων. Οι οδηγοί, προκειμένου να κάνουν χρήση του νέου αυτοκινητόδρομου, καταβάλουν δύο επιπλέον διόδια (Μεγαλόπολης και Πετρίνας) συνολικού κόστους 4,75 ευρώ για απλή μετάβαση. Στην περίπτωση δε των οχημάτων μεταφορών αυξάνεται κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των προϊόντων. “Σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα διόδια προς Αθήνα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση της βενζίνης αυξάνεται λόγω περισσότερων χιλιομέτρων, ο νέος αυτοκινητόδρομος δεν αποτελεί την αναμενόμενη επιλογή, αφήνοντας τη Λακωνία και πάλι απόμακρη από σημαντικές πόλεις.

Με δεδομένη την αύξηση των διελεύσεων –και άρα αύξηση των εσόδων– στην περίπτωση μείωσης της τιμής των διοδίων, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα δίνοντας τη δυνατότητα στον νέο αυτοκινητόδρομο να καταστεί πρώτη επιλογή, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας στο νομό μας».

Επιμελητήριο Λακωνίας