Γλυκό του κουταλιού κυδώνι από τη Μαίρη Παναγάκου!

Κυδωνόπαστο φούρνου
Υλικά
Κυδώνια, Ζάχαρη, Αρμπαρόριζα, Αμύγδαλα ασπρισμένα

Υλικά
1 κιλό κυδώνια
1100 γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
1 μεγάλο κλωνάρι αρμπαρόριζα

Πώς γίνεται
1. Τρίβουμε τα κυδώνια για να αφαιρεθεί το χνούδι και τα ψήνουμε
ολόκληρα στον φούρνο, σε ταψάκι που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

2. Τα ψήνουμε στους 180ο πάνω κάτω για 1 ώρα έως ότου μαλακώσουν.

3. Τα ξεφλουδίζουμε και παίρνουμε τον πολτό. Τον μετράμε με φλυτζάνι
του τσαγιού και προσθέτουμε άλλη τόση ζάχαρη. Τον ρίχνουμε σε κατσαρόλα
με βαρύ πάτο και αρχίζουμε να βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα
για να μην “πιάσει”. Προσθέτουμε προς το τέλος μερικά αμύγδαλα και την
αρμπαρόριζα.

4. Βράζουμε το κυδωνόπαστο μέχρι που ανακατεύοντας να αρχίσει να
ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και
αδειάζουμε το κυδωνόπαστο σε ταψάκι ή σε μικρές φόρμες.

5. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια και το
βάζουμε σε σειρές με δαφνόφυλλα ανάμεσα.

Λικέρ “44”
Υλικά
44 κόκκους ακαβούρδιστου καφέ της αρεσκείας μας
44 κύβους ζάχαρης
700 ml καλό μπράντυ 3*
1 πορτοκάλι, 44 φορές τρυπημένο με μαχαίρι
4 γαρυφαλλάκια, καρφωμένα στο πορτοκάλι.

Πως γίνεται
1. Σε κανάτα με φαρδύ στόμιο ρίχνουμε όλα τα υλικά και σφραγίζουμε καλά. Τοποθετούμε την κανάτα σε σημείο που δεν είναι ζεστό.

2. Ανακινούμε 2-3 φορές την ημέρα την κανάτα για να διαλυθεί η ζάχαρη.

3. Αφήνουμε έτσι 44 ημέρες, ανακινώντας καθημερινά και την τελευταία ημέρα σουρώνουμε σε σουρωτήρι με διπλό τουλουπάνι σε καθαρό και αποστειρωμένο μπουκάλι που βιδώνει καλά.

4. Το σερβίρουμε τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες με σοκολατάκια, μπισκότα κέϊκ ή μετά από ένα υπέροχο δείπνο και απολαμβάνουμε την επίγευση του καφέ.