Γλυκό του κουταλιού κάστανο από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1.600 γρ κάστανα | 3 λίτρα νερό και 100 γρ αλάτι | 1 κιλό ζάχαρη | 500 γρ νερό | φλούδα από 1 λεμόνι | 1 κ γλ ξινό ή 2 κ σ λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένουμε καλά τα κάστανα και τα χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά, από το στρογγυλεμένο μέρος. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι, τα κάστανα και βράζουμε σε κανονική θερμοκρασία, για 30′ από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

2. Σουρώνουμε τα κάστανα και κρατώντας τα με πετσέτα, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά με κοφτερό αλλά όχι πριονωτό μαχαίρι, το εξωτερικό και έπειτα το εσωτερικό φλούδι. Θα μείνουν περίπου τα μισά σε βάρος.

3. Σε βαθειά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 500 γρ νερό και προσθέτουμε το 1 κιλό ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά για 4-5’από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει.

4. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να ποτίσουν με το σιρόπι όλη τη νύχτα. Την επομένη βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση μετράμε για 5′.

5. Όταν κρυώσουν, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού και δένουμε κανονικά το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα κάστανα και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες. Μετά τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.