ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ –ΑΠΑΝΤΗΣΗ

thumb_therapnaiΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΑΠΝΩΝ κ. ΡΑΛΛΗ ΙΩΑΝΝΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ κ. ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟ:

 Κύριε Συνάδελφε, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η περίοδος την οποία διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία υπηρετούμε.Αναμφίβολα η νέα Διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία προετοιμάζει η Κυβέρνηση της Χώρας, θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στις υπάρχουσες δομές στο θεσμό της Τ.Α.

 

  Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας, για το μέλλον των Οργανισμών μας και του τόπου μας, οι οποίες είναι άλλωστε και δικές μας.
Η αναγκαιότητα όμως μιας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι επιβεβλημένη όπως άλλωστε σχεδόν όλοι μας, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά κατά καιρούς, έχουμε εκφράσει και συναποφασίσει.
  Στα πλαίσια αυτά και επειδή το θέμα δεν τέθηκε πρόσφατα αλλά μας απασχολεί όλους επί μακρόν χρονικό διάστημα, με άλλο τίτλο ίσως, αλλά με τον ίδιο σκοπό, ο Δήμος μας έχει προβληματισθεί λαμβάνοντας σχετική απόφαση.
  Έτσι κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΩΝ Αποφάσεων και των οκτώ Τοπικών Διαμερισμάτων το Δ.Σ. του Δήμου μας ΟΜΟΦΩΝΑ εξέφρασε την επιθυμία εφόσον αυτό καταστεί τελικά εφικτό, ο Δήμος μας να παραμείνει ως έχει σήμερα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση πέραν της θελήσεώς του αυτής, να συνενωθεί με τον διευρυμένο Δήμο που θα προκύψει και ο οποίος ως έδρα του θα έχει την πόλη της Σπάρτης.
  Έκτοτε, αλλά και πολύ πριν της ανωτέρω Αποφάσεώς μας, διαισθανόμενοι και προβλέποντας τη διοικητική αλλαγή που έρχεται και κυρίως ακούγοντας τη φωνή του λαού μας, προβήκαμε σε μια σειρά ενεργειών και πράξεων συνεργαζόμενοι με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που απώτερο σκοπό και στόχο είχαν την ομαλή μετάβαση από το τωρινό καθεστώς στην νέα τάξη πραγμάτων.
  Αναφέρομαι βεβαίως στην σημαντικότατη βελτίωση των υποδομών μας, που έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο και που ως προσανατολισμό είχαν τα Δυτικά όρια του Δήμου μας και την πόλη της Σπάρτης.
Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα που έγιναν εντός των τριών χρόνων της θητείας μας ως Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεραπνών και τα οποία ήταν όνειρο των δημοτών μας επί σειρά πολλών δεκαετιών.

Ε.Ο. Σπάρτης – Σκούρας με το τέλος του «Κοκκινόβραχου» και την παράκαμψη του Τ.Δ. Πλατάνας και του Οικισμού Ζαγάνας.
Ε.Ο. Σκούρας – Κεφαλά – Γκοριτσάς
Άξονας Σπάρτης – Χρύσαφας – Αγριάνων – Πολυδρόσου
Δ.Ο. Καλλονής – Χρύσαφας
Δ.Ο. Χρύσαφας – Κεφαλά
 
 Καθώς και το πολύ μεγάλο έργο της παράκαμψης της Σπάρτης με το τμήμα Σκούρα – Πυρί, ενώ ετοιμάζεται και η μελέτη από την Ν.Α. των παρακάμψεων των Τ.Δ. Γκοριτσάς και Αγίων Αναργύρων με την κατασκευή νέας Ε.Ο. η οποία θα μηδενίσει τις αποστάσεις και θα κάνει ασφαλέστερη την κυκλοφορία των οχημάτων και από το πλέον απομακρυσμένο Τ.Δ., αυτό των Αγίων Αναργύρων του Δήμου μας, από την πρωτεύουσα του Νομού μας.
  Αντίθετα κ. Συνάδελφε κανένα έργο τέτοιου μεγέθους δεν πραγματοποιήθηκε στα Ανατολικά όρια του Δήμου μας, το οποίο θα συνέδεε το Δήμο Θεραπνών με τους Δήμους Γερονθρών και Νιάτων, αλλά και με την Κοινότητα Κοσμά του Ν. Αρκαδίας και βέβαια η κατάσταση των υποδομών, όσον αφορά τις προσβάσεις αυτές, βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Εφόσον κ. Συνάδελφε που σήμερα αγωνιάτε για την τύχη του τόπου σας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα, είχατε έγκαιρα εκφράσει την επιθυμία σας για συνεργασία μας, ώστε όλοι μαζί, κατόπιν σωστού προγραμματισμού, να φροντίσουμε για τη βελτίωση των μεταξύ μας υποδομών, τα πράγματα ίσως να ήταν αλλιώς.
  Αυτό βέβαια όχι μόνον δεν έγινε, με αποτέλεσμα την κατάσταση αυτή που βλέπουμε σήμερα στις υποδομές του οδικού δικτύου (Ε.Ο. Αγίων Αναργύρων – Γερακίου – Δήμου Νιάτων), αλλά και στην πράξη απεδείχθη ότι η συνένωση, που στο σύνολό του ο λαός του Δήμου Θεραπνών, επιθυμεί με το διευρυμένο Δήμο Σπάρτης, είναι όχι μόνον ορθή αλλά και μοναδική.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2007 η οποία ξεκινώντας από το Δήμο σας, κατέκαιγε επί είκοσι σχεδόν ημέρες το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας και το πολυτιμότερο στολίδι του, το δάσος του Πάρνωνα.
  Εκεί η συνεργασία που είχαμε με το Δήμο Σπάρτης, τόσο με την πλευρά των θεσμικών αρχών  του όσο και του λαού, ήταν αξιοζήλευτη, αφού το ενδιαφέρον που υπεδείχθη καθώς και οι άοκνες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από όλους και κυρίως αφιλοκερδώς, ήταν σημαντικές και βοήθησαν τα μέγιστα στο να περισωθεί ότι ήταν εντός των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, εν αντιθέσει με τη συνεργασία που είχαμε και την μηδενική βοήθεια που προσέφεραν οι εξ’ ανατολών συνορεύοντες γείτονές μας και η Κοινότητα Κοσμά.
Η κοινωνική λοιπόν συνοχή απεδείχθη έμπρακτα τότε, τότε που βρεθήκαμε σε πολύ άσχημες στιγμές και που δεχθήκαμε βοήθεια κάθε είδους και από κάθε γωνιά του Νομού μας και της Χώρας μας πλην των εξ’ ανατολών γειτόνων μας.
  Εξ’ άλλου ο λαός μας, το αποδεικνύει αυτό έμπρακτα και καθημερινά με τις συναλλαγές και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει εδώ και πολλούς αιώνες με τους δυτικά συνορευόμενους Δήμους και την ιστορία και τον πολιτισμό που τους συνδέει (Ευρώτας, Μενελάια, Θεράπνη, Βυζαντινή Χρύσαφα, Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα κ.λπ.).

Κύριε Συνάδελφε,
Σε κάθε περίπτωση δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα αρνηθεί μια τέτοια συνάντηση και διαβούλευση έστω και τούτη την ύστατη ώρα που το προτείνατε, παρόλο που εκ’ των ανωτέρω προκύπτει ξεκάθαρα η θέση μας.
Είμαστε διατεθειμένοι να προσέλθουμε προκειμένου να συζητήσουμε κάθε τι που αφορά την νέα διοικητική μεταρρύθμιση μεταξύ αυτών που εσείς επιλέξατε (Δήμοι Θεραπνών-Νιάτων- και Κοινότητα Κόσμα), υπό μια βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση και η οποία έχει να κάνει με την έδρα του νέου Δήμου που θα προκύψει.
Άποψή μας είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση συνένωσης του Δήμου μας με τους ανατολικά του ευρισκόμενους Δήμους και την Κοινότητα Κοσμά Νομού Αρκαδίας, η έδρα αυτού του Δήμου θα πρέπει να βρίσκεται στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στο Τ.Δ. Γκοριτσάς.
Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό απ’ όλους, κατόπιν αποφάσεων των Δ.Σ. τότε και εμείς θα πράξουμε ανάλογα.
Τέλος κ. Συνάδελφε, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε:
Αν το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει απασχολήσει το Δημοτικό σας Συμβούλιο, και ποιες οι σχετικές αποφάσεις του.
Αν η αποστολή του εγγράφου σας ήταν προϊόν απόφασής του ή εξέφραζε μόνον τη δική σας θέση.
Ποιοί οι λόγοι για τους οποίους απευθυνθήκατε μόνο στους Δήμους Θεραπνών και Νιάτων καθώς και στην κοινότητα Κοσμά και όχι και στους υπόλοιπους συνορεύοντες με το Δήμο σας Δήμους Σκάλας και Έλους.