Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν αποτύχουν

Eτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλώνει μιλώντας στο CNN ο Oυκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας όμως πως εάν οι συνομιλίες αποτύχουν τότε αυτό συνεπάγεται “Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

“Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα δύο τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο” και πρόσθεσε ότι εκτιμά πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και συνομιλιών με τον Πούτιν.

“Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, συνόψισε.

Ο Ζελένσκι επιμένει να αιτείται διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς πλησιάζουμε στις τέσσερις εβδομάδες από την ειισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, κάλεσε για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι απώλειες της Ρωσίας θα ήταν «τεράστιες».

“Πάντα επιμέναμε στις διαπραγματεύσεις. Πάντα ήμασταν θετικοί στον διάλογο, προσφέραμε λύσεις για την ειρήνη”, είπε.

“Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε προηγουμένως ότι οι προτεραιότητές του στις συνομιλίες είναι σαφείς: «Το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».