Λεφτά υπάρχουν ακόμα!Όσα έγιναν στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ!

video

Δεύτερη μέρα του Συμποσίου του ΠΑΣΟΚ η χθεσινή Και σε επίπεδο… ονομάτων να το δει κανείς, ήταν. Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος ανέβηκαν στο βήμα. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Γιώργος Παπανδρέου
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του 2009 παρέλαβε μία «βόμβα, ένα αρνητικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του συμποσίου για την 39η επέτειο από την ίδρυση Κινήματος, προσθέτοντας πως η χώρα διχάστηκε από «μυθοπλάστες» και «μυθοπλασίες» που επιζητούσαν να επιρρίψουν ευθύνες.

«Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του, υπογραμμίζοντας πως ό,τι θετικό υπάρχει έχει επιτευχθεί έως σήμερα ξεκίνησε από τη δική του διακυβέρνηση, πως η μείωση του ελλείμματος του καταγράφεται σήμερα είναι προϊόν του πρώτου Μνημονίου.

«Πόσες μαγικές συνταγές εμφανίστηκαν, κάπου γύρω από το Ζάππειο νομίζω», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, σε μία έμμεση νύξη κατά του Αντώνη Σαμαρά, και προσθέτοντας πως «όλοι» πλέον «προσπαθούν να αντιγράψουν τον δικό μας πολιτικό λόγο».

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η Ευρώπη, ο πρώην πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ε.Ε. χρειάζεται μία «νέα πορεία» για ολόκληρο το Νότο, προσφέροντας «πιθανό κούρεμα» και «ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή», με αντάλλαγμα όχι «οριζόντια μέτρα» αλλά «ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

»Ναι, λεφτά υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, με προϋπόθεση όμως να καταπολεμηθούν τα κακώς κείμενα ετών, όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, συμπλήρωσε.

{youtube}kcCOFDVn5pI{/youtube}

Κώστας Σημίτης
Δριμεία κριτική κατά του συνόλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος αλλά εμμέσως και κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας πως οι πολιτικοί του παρελθόντος ήταν «αυτάρεσκοι» και «απασχολημένοι με την προβολή του εαυτού τους», αποτυγχάνοντας να αντιληφθούν τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισε να είναι ο έλεγχος διορισμών και παροχών για να μεγιστοποιηθεί η εκλογική απήχηση», τη στιγμή όμως που η ένταξη στο κοινό νόμισμα σήμαινε πως «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσε να τυπώνει χρήματα», «ανέμελα» και «κατά παραγγελία», με την Αθήνα να καταφεύγει στον δανεισμό που γέννησε το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Από τα βέλη του κ. Σημίτη δεν ξέφυγε ούτε το ΠΑΣΟΚ, με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει: «Σωπάσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται», καθώς το ΠΑΣΟΚ «θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας».

Εξαπολύοντας μάλιστα έμμεσες βολές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης κατέκρινε μάλιστα τη νοοτροπία που επικράτησε προ κρίσης, όταν κυριάρχησε το «δόγμα ότι μία προοδευτική παράταξη είναι ενάντια σε περικοπές» παροχών και επιδομάτων.

«Δημιούργησαν την εικόνα ότι ήταν μάγοι», και την «πλήρωσε ο ελληνικός λαός», συνέχισε ο κ. Σημίτης.

Όσον αφορά δε το ΠΑΣΟΚ του παρόντος, ο κ. Σημίτης εκτίμησε πως «θα συνεχίσει ακάθεκτο την πτώση του αν θεωρήσει την πολιτική ως τυποποιημένη συμπεριφορά, ως ρουτίνα». «Το θάρρος απελευθερώνει», και το κόμμα πρέπει να «αποφύγει την υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες».

«Υπάρχει ανάγκη να αρχίσει μία νέα εποχή», «χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες και ιμάμιδες» προσέθεσε ο κ. Σημίτης, αποσαφηνίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασιών, καθώς κοντά στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να υπάρξουν και άλλα σχήματα», ακόμη και με αρχικά χαλαρές συνεργασίες, αλλά με την προοπτική να υπάρξει μία παράταξη για την «δημιουργία» και την ανάκαμψη.

Συνεχόζοντας, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, γιατί η ΔΗΜΑΡ «πνίγηκε στον αριστερό κομφορμισμό της».

Αναφερόμενος δε στην αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σαν «διαμάχη συνταξιούχων στο καφενείο».

{youtube}OSOKIRxv9CA{/youtube}

Ευάγγελος Βενιζέλος
Την πεποίθησή του ότι «χωρίς το πρώτο πρόγραμμα [διάσωσης] δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο» εξέφρασε από το βήμα του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος πως το «κόστος της κρίσης είναι τεράστιο», αλλά αποσαφηνίζοντας ότι οι «όποιες άλλες επιλογές θα ήταν ασύμμετρα και ασύγκριτα χειρότερες».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η πιο «επώδυνη» πλευρά της κρίσης για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι ήλθε σε «σύγκρουση με την κοινωνική του βάση» λόγω των αναγκών της χώρας. «Πιστεύει κανείς πως το ΠΑΣΟΚ ήθελε να γίνει αντιδημοφιλές, να ανατρέψει δικές του κατακτήσεις;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι έπρεπε να είχε επιμείνει τον Μάιο του 2010 στην πρότασή του για επικύρωση του πρώτου Μνημονίου με διευρυμένη πλειοψηφία 180 των βουλευτών.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις φωνές εντός του κόμματος που προτείνουν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με μία παράταξη που η «ύπαρξη της βασίζεται στη συκοφάντηση, την υπονόμευση και την υποτίμηση» της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στην αναζωπύρωση των αρνητικών συζητήσεων για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να επανέρχονται στη διεθνή συζήτηση αρνητικά στερεότυπα». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέθεσε πως δεν πρέπει όλα αυτά να γίνονται για να ικανοποιηθούν «προεκλογικές σκοπιμότητες σε ορισμένες χώρες.

Κάποιες χώρες κερδίζουν από την κρίση […] Καλούμε τους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις θυσίες το ελληνικού λαού», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος

{youtube}UvLE_C-MrL0{/youtube}