Βασιλόπιτα πολίτικη

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
(για 10-12 άτομα)
1 κιλό αλεύρι δυνατό, καλής ποιότητας
50 γρ φρ μαγιά
20 γρ μαχλέπι σε σκόνη
20 γρ μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ γλ άχνη ζάχαρη
5 αυγά
350 γρ ζάχαρη
300 γρ βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
150-200 γρ γάλα φρέσκο (όσο σηκώσει η ζύμη)

Τρόπος παρασκευής
1.    Ρίχνετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και ανοίγετε στη μέση μια λακκούβα. Μέσα σε αυτή ρίχνετε τη μαγιά θρυμματισμένη, 1 ποτήρι χλιαρό νερό και ζυμώνετε τη μαγιά με το νερό. Αφήνετε έτσι όπως είναι για 1 ώρα περίπου σε ζεστό νερό σκεπασμένη με πετσέτα.
2.    Στη λακκούβα αυτή που έχετε εξ αρχής αφήσει στη μέση του αλευριού, ρίχνετε τα 4 αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ανακατεύετε και με το χέρι πλάθετε όλο το ζυμάρι μαζί με το αλεύρι , προσθέτοντας χλιαρό γάλα, όσο καταλάβετε πως χρειάζεται το ζυμάρι. Τόσο όσο η ζύμη σας να μη γίνει ούτε σκληρή ούτε πολύ μαλακή και να μην κολλάει πολύ στο χέρι σας.
3.    Σκεπάζετε με πετσέτα τη ζύμη και αφήνετε για 4 ώρες περίπου κοντά σε ζεστό μέρος ή 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη.
4.    Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα. Σπάζετε και χτυπάτε το τελευταίο αυγό. Αλείφετε την επιφάνεια και προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο. Ψήνετε για 40′-45ο.
5.    Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί, βυθίστε ένα μαχαιράκι και αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη και μπορείτε να τη βγάλετε. Αν όχι, χρειάζεται μερικά λεπτά ακόμη ψήσιμο.