Βαρβάρα, Θρακιώτικο γλυκό από τη Μαίρη Παναγάκου

Μία μοναδική συνταγή

Υλικά
500 γρ αποφλοιωμένο σιτάρι
2 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ σταφίδες ξανθές
10 σύκα ξερά
5-6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
5-6 χουρμάδες
200 γρ καρύδια χοντροκομμένα
1 βάζο ταχίνι
1 κ σ κανέλα

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε και μουσκεύετε το σιτάρι την προπαραμονή της Αγίας Βαρβάρας. Την παραμονή της γιορτής, βράζετε το σιτάρι με λίγο νερό για 1/2 ώρα. Έπειτα, το σουρώνετε και το πολτοποιείτε.
2. Το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε τις σταφίδες, 1/2 ποτήρι νερό και σιγοβράζετε για 15′. Ψιλοκόβετε τα σύκα, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο
για 1/2 ώρα ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά, (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό).
3. Όταν έχουν βράσει και χυλώσει αρκετά, ρίχνετε την ζάχαρη και το ταχίνι.. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθούν.
4. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε σε μπολάκια. Γαρνίρετε κάθε μπολάκι με κανέλα, 1 κ σ χοντροκομμένα καρύδια, 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.