Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε εδώ, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι

Στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η χώρα μας αντί να εξακολουθήσει να κεφαλαιοποιεί προς όφελος των πολιτών, τα θετικά δεδομένα της εξόδου από τα μνημόνια, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ισχυροποιημένη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον, φαίνεται ότι επιστρέφει με ταχύτατους ρυθμούς στο παρελθόν.

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος και το κυρίαρχο συναίσθημα σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι η ανησυχία.

Ανησυχία πολιτική, οικονομική, κοινωνική και εθνική.

Ανησυχία, γιατί στην οικονομία οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί, όπως είχε διαφανεί την προηγούμενη χρονιά, αλλά κυρίως γιατί η Κυβέρνηση εφαρμόζει με σπουδή και με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι αγρότες, βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι δηλώνουν ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του λαδιού.

Ανησυχία γιατί στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος οι πληγές που προκαλεί η κυβέρνηση καθημερινά επηρεάζουν τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και γιατί καθημερινά αποδεικνύουν την αδυναμία και την επιτελική ανικανότητά τους να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα.

Ανησυχία γιατί προσπαθούν με κραυγές και τραγελαφικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή με τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, να κρύψουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν το προσφυγικό. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακύρωσαν κάθε προηγούμενο σχέδιο και τώρα ψάχνουν τρόπους να κατασκευάσουν κέντρα κράτησης σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας για να φυλακίζουν οικογένειες. Ενέργειες που όχι απλά δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά επιδεινώνουν και τη διεθνή θέση της χώρας μας.

Η μεγαλύτερη όμως αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική πολιτική. Η ΝΔ ασκεί απέναντι στην Τουρκία μία λαθεμένη και επικίνδυνη πολιτική που αποθρασύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μας εμπλέκει σε περιπέτειες που μας ξεπερνούν και που αλλάζουν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που είχε η χώρα για δεκαετίες. Ανησυχία, γιατί η Ελλάδα χάνει από το πολιτικό κεφάλαιο που είχε με κόπο κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια, με την ενεργητική εξωτερική πολιτική και τις συμμαχίες που είχαν καταστήσει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα κατάφερε. Αλλά κυρίως ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία, ανατρέψαμε τα αρνητικά στερεότυπα που ήθελαν την Ελλάδα μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και τους Έλληνες τεμπέληδες που ζουν με δανεικά. Ενισχύσαμε τους ευάλωτους και όσους είχαν πληγεί βάναυσα από την κρίση και ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές. Τους χαλάσαμε την κανονικότητα. Μειώσαμε κατά 10 μονάδες την ανεργία, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και αφήσαμε απόθεμα 37 δισ. Προχωρήσαμε σε μέτρα ελάφρυνσης άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, νομοθετήσαμε τη μόνιμη 13η σύνταξη που τώρα κόβει ο κ. Μητσοτάκης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου και τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Εφαρμόσαμε τρία αφορολόγητα για τους αγρότες, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες ενώ εξαγγείλαμε την μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμένους αγρότες και είχαμε βρει το δημοσιονομικό χώρο για να ισχύσει από
τον Ιανουάριο του 2020 όπως και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις, στηρίξαμε μέσω έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων την κτηνοτροφία και όπου αλλού υπήρξε ανάγκη. Την Άνοιξη του 2019, αποστείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα στήριξης της ελαιοπαραγωγής της χώρας μας. Θέσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών αλλά και στον Επίτροπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

Υποχρεώσαμε τους τζαμπατζήδες ιδιοκτήτες καναλιών να πληρώσουν. Συνεργαστήκαμε από το 2016 με την FIFA και την UEFA για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και εφαρμόσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το VAR. Είναι αλήθεια ότι δεν μειώσαμε κατά 50% τη φορολογία στις μεταγραφές όπως έκανε δώρο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν τινάξει τον αέρα το ελληνικό πρωτάθλημα με τις αλχημείες της. Κυνηγήσαμε τη μαύρη εργασία, επαναφέραμε εργασιακά δικαιώματα, καταφέραμε πλήγματα στην εργασιακή ζούγκλα, αυξήσαμε τον κατώτερο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, γίναμε κόκκινο πανί για τα μεγάλα αφεντικά, που θεωρούν κάθε κυβέρνηση υπάλληλό τους. Στείλαμε στην «ανεργία» κομματικούς στρατούς. Καθαρίσαμε, όσο ήταν δυνατό τουλάχιστον με τους δοσμένους συσχετισμούς, την Υγεία, το Δημόσιο, τους Οργανισμούς, από τα τρωκτικά. Φυσικό ήταν όλος αυτός ο καλός κόσμος να θέλει να ξεφορτωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει η τόσο προσοδοφόρα «κανονικότητα». Αυτή ήταν και η κοινωνική βάση του μετώπου εναντίον μας. Που είχε χρήμα, δύναμη, ΜΜΕ, και άρα τη δυνατότητα να περάσει σε ένα μέρος της κοινωνίας το δικό της «αντί». Αυτό το μέτωπο μετά την αποτυχία του σχεδίου της παρένθεσης, απέτυχε να επιβάλλει και το σενάριο της στρατηγικής ήττας.

Και σήμερα είμαστε εδώ πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι.

Είμαστε εδώ για να απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα σε όλους τους πολίτες με τις διαφορετικές καταγωγές και παραδόσεις.

Απευθύνομαι στους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους πτυχιούχους, τους επιστήμονες, απευθύνομαι στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας και τους καλώ να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, την μεγάλη προοδευτική παράταξη της νέας εποχής. Τους καλώ να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και να φτιάξουν το κόμμα που χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία, η νέα γενιά και η χώρα.
Ένα κόμμα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό.
Ένα κόμμα που δεν θα περιορίζεται στις διακηρύξεις και τη διαμαρτυρία δεν θα αρκείται στην αντιπολίτευση, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης. Ένα κόμμα συλλογικό, πολυσυλλεκτικό όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά, ως ρεύματα ιδεών.

Σας καλώ, να φτιάξουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη των καιρών μας, με τους νέους και τις νέες στην πρωτοπορία αυτού του προοδευτικού εγχειρήματος, με μεταρρυθμίσεις και ρήξεις όπου χρειάζεται, καθημερινά σε κάθε τόπο, σε κάθε πεδίο.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε το κόμμα που οραματιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμένους, χωρίς αόρατους ανθρώπους.

Μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας.