Με πρωτοβουλία Βερούτη, σύσκεψη για την ενδυνάμωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρου Βερούτη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π στο Διοικητήριο Λακωνίας με θέμα: «Ενδυνάμωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Στην συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Βέρδος Δημ, ο Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης κ. Καπονικολός Δημ., ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης κ. Καρλαύτης  Αθαν., ο Αντιδήμαρχος Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Ευρώτα κ. Κυριακάκος Παν., ο  Αστ. Διευθυντής κ. Τσιγαρίδης Βασ.,  ο Δ/ντης Π.Υ. Γυθείου κ. Γραφάκος Κων/νος, ο Λιμενάρχης Νεάπολης κ. Μοτσάκος Θεόδ.,  ο Υποδιοικητής Π.Υ. Σπάρτης κ. Τσολομίτης Διαμ.,  ο Διευθυντής Δασών Λακωνίας κ. Κοντάκος Ηλίας, ο Δ.ντης Τεχνικών Έργων κ. Παναγάκης Παν.,  καθώς και εκπρόσωποι υπηρεσιών,  φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

                  Στο Σ.Ο.Π.Π.  συζητήθηκαν:

  • Ενέργειες για την μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά.
  • Προγραμματισμός για εκτέλεση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας.
  • Ενημέρωση της Περιφέρειας από το Πυροσβεστικό Σώμα για τα επικίνδυνα σημεία ανά Δήμο.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων.
  • Συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών με παράλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη.
  • Έλεγχος των συστημάτων επικοινωνίας και επικαιροποίηση καταλόγων

Κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βερούτης ζήτησε την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που τυχόν προκύψουν και δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα  βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία μαζί τους .