Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Έγκλημα με άρωμα … Λακωνίας

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας από το άγριο έγκλημα που σημειώθηκε στην περιοχή, με έναν 69χρονο άνδρα από τη Λακωνία να πυροβολεί και να σκοτώνει τον 57χρονο γαμπρό του στην αυλή του σπιτιού του. Ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε και αναμένονται τα επόμενα βήματα.

Τα νέα από το μέτωπο της Παλαιολόγου

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου ο εργολάβος παραμένει στο έργο. Είναι μονόδρομος για την Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση αυτή, σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα την ανάπλαση της Παλαιολόγου. Μάλιστα, ο επικεφαλής του δήμου υπογράμμισε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του βρήκε ένα άσχημο κλίμα μεταξύ υπηρεσίας και εργολάβου, κατάλοιπο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, απαριθμώντας τα επόμενα βήματά του. Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες που έχω για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Δεν πρόκειται να το αφήσω να σέρνεται άλλο. Η οποιαδήποτε διακοπή του έργου αυτού δεν είναι συμφέρουσα για τον δήμο.

Προς μεγάλη έκπληξή μας και αντίθετα από την γνώμη των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να προσφύγει κατά της πρόσφατης απόφασης του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δικαιώνει τον ανάδοχο του έργου, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ντία Τζανετέα.

Περιπέτειες εν πλω

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Νεάπολης Βοιών, για την ακυβερνησία ερασιτεχνικού σκάφους, λόγω μηχανικής βλάβης, νότια της Νεάπολης, με έναν επιβαίνοντα. Στην περιοχή μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ το ερασιτεχνικό σκάφος ρυμουλκήθηκε από έτερο ερασιτεχνικό σκάφος στο λιμάνι του Παλαιοκάστρου, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια.

Επιπλέον ένας 25χρονος αλλοδαπός μέλος πληρώματος δεξαμενόπλοιου σημαίας Παλάου, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Το πλοίο έπλεε στον Λακωνικό Κόλπο, 12 ν.μ. νότια-νοτιοανατολικά του Γυθείου,. Ο 25χρονος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι του Γυθείου και από εκεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε και με δύο ακόμη αλλοδαπούς του ίδιου δεξαμενόπλοιου, οι οποίοι κατέληξαν στο Κ.Υ. Γυθείου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Γλίτωσε τα χειρότερα …

Ένας 66χρονος εκτελούσε αγροτικές εργασίες όταν το τρακτέρ του εξετράπη της πορείας του, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και κατακρημνίστηκε από σημαντικό ύψος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες. Ο 66χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ένωσαν φωνές και … δυσαρέσκεια στο κέντρο της Σπάρτης

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή πολυάριθμων φορέων και κλάδων, οι οποίοι διατράνωσαν τη φωνή τους για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες ζωής κι εργασίας.

Λακωνικός κόλπος – κλειδί για το ρωσικό πετρέλαιο

Μορφή λερναίας ύδρας έχει πάρει η ιστορία της μεταφοράς απαγορευμένου ρωσικού πετρελαίου, ακόμη και στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι είναι εκείνες που σε συνεννόηση με κράτη της Δύσης επιβάλλουν συνεχώς ολοένα αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο λακωνικός κόλπος, περίπου 310 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, αποτελεί το κομβικό σημείο της όλης ιστορίας, αφού εκεί γίνονται δεκάδες μεταφορτώσεις πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο.

Στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων δια στόματος Νάγιας Γρηγοράκου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσαν η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μολάων.

Νεάπολη | Η θάλασσα στο δρόμο

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Νεάπολη, καθώς καταγράφηκαν έντονοι άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση. Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας ήταν η θάλασσα να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και να φτάσει μέχρι και τον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Το ελαιόλαδο έφερε … ικανοποίηση

Για τη φετινή πορεία του ελαιολάδου μίλησε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο πρόεδρος του ΑΣ Πετρίνας, κύριος Γιώργος Καπασούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες πράξεις του συνεταιρισμού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, καθώς και στην πορεία της ελιάς Καλαμών. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα της ποσότητας και ποιότητας της τρέχουσας ελαιοκομικής χρονιάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι νωρίς να προχωρήσει σε εκτίμηση για την ερχόμενη χρόνια.

Καλά νέα για το δήμο Ευρώτα

Σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης θα προβούν το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Ευρώτα, για τη διάνοιξη τομών στον Αρχαιολογικό Χώρο Βαλτακίου. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την περασμένη Τετάρτη. Σημειώνεται, πως το κόστος των τομών, αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο Δήμος Ευρώτα.

Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι. Για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα μίλησε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο κύριος Παναγιώτης Καλόφωνος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, εξηγώντας στους ακροατές του σταθμού ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφύγουν ή να θεραπεύσουν τέτοια φαινόμενα.

Μάθε παιδί μου γράμματα

Οι εγγραφές μαθητών/τριών του Δήμου Ευρώτα στο νηπιαγωγείο γίνονται αποκλειστικά από 1 έως 20 Μαρτίου για το διδακτικό έτος 2024-2025.

Της Σπάρτης οι … τριανταφυλλιές!

Ξεκίνησαν οι εργασίες καλλωπισμού της Σπάρτης με την φύτευση τριανταφυλλιών στις νησίδες κεντρικών δρόμων της πόλης.

Το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης ξανά στο επίκεντρο 

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επικαιροποίηση Μελέτης Εφαρμογής και Τευχών Δημοπράτησης για το έργο «Αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και προσαρμογή του για την στέγαση των ΓΑΚ Ν.Λακωνίας».

Αποχωρήσεις και νέο διοικητικό σχήμα στο δήμο Ελαφονήσου

Παραιτήθηκε από το δήμο Ελαφονήσου ο Αλέξανδρος Νικηφόρου. Σε αναπροσαρμογές στο σχήμα των αντιδημάρχων προχώρησε ο δήμαρχος, Άγγελος Τσιριγωτάκης.

Θέσεις εργασίας στο δήμο Μονεμβασιάς 

Πέντε θέσεις δημοτικών αστυνομικών προκηρύχθηκαν στο Δήμο Μονεμβασιάς.

Νέες διακοπές ρεύματος στη Λακωνία

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών από τον ΑΔΜΗΕ στο δίκτυο, θα πραγματοποιηθούν ΔΥΟ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ : · Τη Δευτέρα 4/3/2024 και ώρα 15:00 έως 15:05 · Την Τρίτη 5/3/2024 και ώρα 07:00 έως 07:05. Στις κάτωθι περιοχές: Βλαχιώτη, Γούβες, Απιδιά, Νιάτα, Αγ. Δημήτριος, Κρεμαστή και στα αρδευτικά Γερακίου, Μολάων, Γουβών, Απιδιάς, Αστερίου.