«Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Μολάων»

Ερώτηση Νάγιας Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσαν η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μολάων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως παρότι το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί μια τεράστια γεωγραφική και τουριστική περιοχή και δυο νησιά συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε πολλές ειδικότητες πρώτης γραμμής. Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και ουρολόγους έχουν σαν αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί. Επιπλέον, εξαιτίας κενών ή λίγων οργανικών θέσεων, δεν υπάρχουν αρκετοί καρδιολόγοι και παθολόγοι με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου.

H κα Νάγια Γρηγοράκου τονίζει στην ερώτησή της πως η λύση των συνεχών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού από γειτονικά Κέντρα Υγείας, που έχει επιλέξει το αρμόδιο Υπουργείο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας οδηγούνται σε παραίτηση, επιλέγοντας να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, σημειώνει πως ενώ η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο μεταθέτει σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον την νομοθέτηση σοβαρών κινήτρων για τους γιατρούς προκειμένου να ενταχτούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι οι γιατροί που δεν έρχονται να καλύψουν τις κενές θέσεις και ως εκ τούτου μόνη λύση είναι τα μπλοκάκια, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Μολάων

Το Νοσοκομείο Μολάων παρότι εξυπηρετεί μια τεράστια γεωγραφική και τουριστική περιοχή και δυο νησιά συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε πολλές ειδικότητες πρώτης γραμμής.

Οι ελλείψεις σε ειδικότητες όπως αυτές του αναισθησιολόγου, ακτινολόγου, ουρολόγου, έχουν σαν αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί. Επιπλέον, εξαιτίας κενών ή λίγων οργανικών θέσεων, δεν υπάρχουν αρκετοί καρδιολόγοι και παθολόγοι με αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου η λύση των συνεχών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού από γειτονικά Κέντρα Υγείας, που έχει επιλέξει το αρμόδιο Υπουργείο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας οδηγούνται σε παραίτηση, επιλέγοντας να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, επισημαίνει ότι ενώ η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο μεταθέτει σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον την νομοθέτηση σοβαρών κινήτρων για τους γιατρούς προκειμένου να ενταχτούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι οι γιατροί που δεν έρχονται να καλύψουν τις κενές θέσεις και ως εκ τούτου μόνη λύση είναι τα μπλοκάκια, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα.

Δεδομένου ότι, ο υγειονομικός χάρτης του νομού Λακωνίας συνεχίζει να υποβαθμίζεται με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Δεδομένου ότι, το Νοσοκομείο Μολάων είναι κομβικής σημασίας καθώς εξυπηρετεί μια τεράστια γεωγραφική περιοχή.

Δεδομένου ότι, η λύση των διαρκών μετακινήσεων όχι μόνο δεν αποδίδει στο επίπεδο της εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων, αλλά οδηγεί και στην περαιτέρω εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσετε ώστε να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Μολάων;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη νομοθέτηση ελκυστικών κινήτρων (επίδομα μισθού και στέγης, αναπροσαρμογή του επιδόματος άγονης και προβληματικής περιοχής, μείωση της φορολογίας εφημεριών), προκειμένου νέοι γιατροί να επιλέξουν την ένταξη τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην αποβούν εκ νέου άγονες οι σχετικές προκηρύξεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Ιωάννης Τσίμαρης