Στον Χόγκαν Αραχωβίτης και Κασίμης για το θέμα των αποζημιώσεων

Σε καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ζήτημα των αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την χώρα μας, έναντι της απώλειας εισοδήματος από τις ζημιές της κλιματικής αλλαγής φέτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το επόμενο διάστημα επίκειται συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη και του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ, κ. Χαράλαμπου Κασίμη. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι αν τελικώς δοθεί ενίσχυση στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως έγινε σε άλλες χώρες (π.χ. στη Γερμανία για τα σιτηρά), αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 10-20 ευρώ τουλάχιστον το στρέμμα.

Ερωτηθείς για το θέμα, κατά την παρουσία του στην Agrothessaly από ελαιοπαραγωγούς που παραβρέθηκαν εκεί, λένε οι πληροφορίες, επιβεβαίωσε ότι για το ζήτημα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Φιλ Χόγκαν.

Εξάλλου, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για το θέμα ο Σταύρος Αραχωβίτης, «τα εργαλεία που έχουμε είναι αρκετά περισσότερα. Και φυσικά η Ε.Ε. και η συνδρομή της είναι ένα από αυτά. Θα έχουμε στο επόμενο διάστημα μια νεότερη συνάντηση με τον Φιλ Χόγκαν, όπου εκεί θα ξανατεθεί το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης της χώρας μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαμε το 2018 και απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζουν ακόμα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «ήδη έγκαιρα η χώρα μας έχει τεκμηριώσει ότι υπήρχαν ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών για όλο το 2018. Έχει σταλεί η τεκμηρίωση προς την Ε.Ε. και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια των εταίρων μας. Ήδη έγκαιρα η χώρα μας έχει τεκμηριώσει ότι υπήρχαν ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών για όλο το 2018. Έχει σταλεί η τεκμηρίωση προς την Ε.Ε. και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια των εταίρων μας».

«Η χώρα έχει πληγεί λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις περιοχές. Και φυσικά η Κρήτη ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Με όλους τους φορείς έχω συναντηθεί. Και στη διήμερη αυτή επίσκεψή μου θα συναντηθώ πάλι με τους φορείς, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με τους φορείς εκεί. Ωστόσο, το αίτημα της χώρας είναι συνολικό. Μετά, τεκμηριώνοντας ένα-ένα τα ερωτήματα, αν και εφόσον καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα – που νομίζω ότι θα τα έχουμε – θα γίνει καταμερισμός εντός της χώρας, ανάλογα τις καλλιέργειες και ανάλογα τις περιοχές όπου είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, να σας θυμίσω ότι ήδη με τα μέσα που έχουμε, και αναφέρομαι στο πρόγραμμα ήσσονος σημασίας, προσπαθούμε να καλύψουμε σε ένα μέρος το χαμένο εισόδημα σε διάφορες καλλιέργειες και σε διάφορες περιοχές. Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα σαν χώρα», κατέληξε ο υπουργός.