Στις χωματερές έχει αρχίσει και καταλήγει η περσινή Καλαμών

Απροστάτευτοι οι παραγωγοί

Χρονιά δίχως προηγούμενο η εφετινή για τον τόσο δυναμικό αυτό παραγωγικό κλάδο.

Έχουν αρχίσει και πετάνε στις χωματερές ελιές Καλαμών περσινής εσοδείας οι παραγωγοί που τις έχουν αποθηκευμένες σε κάδες, δεδομένου ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μηδενικό και έχει ξεκινήσει να πιάνει και ζέστη, οπότε το προϊόν υποβαθμίζεται.

Αυτό καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι για τις ελιές αυτές οι παραγωγοί έχουν επωμιστεί, τόσο τα πολλά καλλιεργητικά έξοδα που απαιτούνται, όσο της συγκομιδής, αλλά και της αποθήκευσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πως η πολιτεία και το ΥπΑΑΤ απουσιάζουν γενικώς. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, οι παραγωγοί που μπήκαν… μέσα για τα καλά από πέρσι, δεν έχουν χρήματα να φροντίσουν τα λιοστάσια τους και οδηγούνται σε νέα μείωση εισοδήματος τη νέα χρονιά και σε πολλές περιπτώσεις εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Ίδια και απαράλλαχτη παραμένει η κατάσταση και στις υπόλοιπες ζώνες, όπως η Λακωνία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, όπου υπάρχουν ικανά αποθέματα ακόμα σε αποθήκες, ενώ οι έμποροι σφυρίζουν αδιάφορα για το προϊόν, όπως και η επίσημη πολιτεία.

Το παράδοξο είναι ότι οι εξαγωγές την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει άλματα πραγματικά ενώ οι δασμοί Τραμπ στις Ισπανικές ελιές έδωσαν ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

Σε αδιέξοδο και οι Αιτωλοακαρνάνες

Λιγοστές πράξεις, μεγάλα αποθέματα και αγωνία για τη νέα σαιζόν είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Χαραλάμπους, γεωπόνος από τη Γουριά Μεσολογγίου, το πράγμα έχει αρχίσει και βαραίνει αρκετά, ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει ενόψει της επερχόμενης χρονιάς, αφού σε μεγάλο βαθμό έχει στις κάδες την περσινή εσοδεία. Σύμφωνα με τον ίδιο πράξεις δεν γίνονται παρά μόνο σε περιπτώσεις που οι έμποροι πείθουν τον παραγωγό ή τον αναγκάζουν αφού δεν έχει ρευστότητα να πουλήσει μπιρ παρά, στα 70 λεπτά το κιλό. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που δεν έχουν αποθήκη, αλλά διατηρούν ελιές με κάδες στο ύπαιθρο ή σε αυλές των σπιτιών τους, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και το προϊόν κινδυνεύει να υποβαθμιστεί. Εξαίρεση, αποτελούν οι παλιοί και έμπειροι παραγωγοί, που κρατούν ελιές σε αποθήκες, σε άριστες συνθήκες.

Σημειωτέον ότι το φετινό ειδικά πρόβλημα με τις ελιές Καλαμών, έχει όπως μας λένε, άνθρωποι από την επαρχία άμεση επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες, όπου τα μαγαζιά γενικότερα έχουν γονατίσει λόγω έλλειψης κίνησης στην αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν επιτέλους σοβαρούς ελέγχους για τυχόν ελληνοποιήσεις, αφού τα πρόστιμα που θεσπίστηκαν πρόσφατα, από μόνα τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ένταξη σε οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως το 7χίλιαρο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει επιβαρύνει ποτέ την πολιτεία.

Μπίκας Αλέξανδρος