Σουπιές με σέσκουλα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 1/2 κιλό σουπιές | 1 φλ τσ ελαιόλαδο | 500 γρ σπανάκι | 700 γρ σέσκουλα | 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα | 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψλοκομμένα | 1 ποτήρι φρέσκες ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες | 2 λεμόνια, τον χυμό | 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο | 2 φύλλα δάφνης | 5-6 κόκκους μπαχάρι | αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Καθαρίζουμε και πλένουμε με πολλά νερά τα σέσκουλα και το σπανάκι. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό για 5′-6′ να ζεματιστούν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε τις σουπιές.

2. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθειά κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βάζουμε και τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τα ζεματισμένα λαχανικά και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο.

3. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 1/2 περίπου ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180ο και μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30ο. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.