Σούπα βελουτέ κολοκύθας

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Ωραία πηχτή σούπα, εύκολη και εντυπωσιακή, όταν σερβίρεται μέσα στην κολοκύθα. Κόβετε το επάνω μέρος από μια μεγάλη κολοκύθα, αδειάζετε το περιεχόμενο με κουτάλι, αλλά και μια λεπτή φέτα από τον πάτο, ώστε να σταθεροποιείται καλλίτερα.

Υλικά
1 κιλό κολοκύθα (μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα)
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φλ τσ λευκό ξηρό κρασί
1 φλ τσ ζωμό κότας
1 φλ τσ χυμό πορτοκαλιού
50 γρ βούτυρο
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1.    Κόβετε σε κυβάκια τη σάρκα της κολοκύθας, ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε το πράσο και τα κυβάκια της κολοκύθας, σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με κύμινο, αν σας αρέσει.
2.    Μόλις ροδίσουν σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε το ζωμό κότας και τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνετε να βράσει για 20′-25′, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αποσύρετε από τη φωτιά, περνάτε τη σούπα σταδιακά από το μπλέντερ και αν θέλετε από σήτα, πιέζοντας πολύ καλά, για να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο απαλό μείγμα.
3.    Σερβίρετε τη σούπα μέσα στην αδειασμένη κολοκύθα ή σε μια σουπιέρα. Όταν σερβίρετε στα πιάτα, προσθέτετε από 1 κ σ γιαούρτι, πασπαλίζετε επάνω του λίγο κύμινο ή άνηθο, ή κόλιανδρο, ή κάρι και απολαμβάνετε την υπέροχη γεύση της.