Σμυρνέϊκη βασιλόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Όλα τα βήματα για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα

Υλικά250 γρ  βούτυρο γάλακτος, λιωμένο1 κ γλ κοφτό σόδα1/2 κιλό ζάχαρη8 αυγά1 φλ καφέ, κονιάκ1 κιλό αλεύρι γοχχυμό από 6 πορτοκάλια1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού1/2 κ γλ μαχλέπι σε σκόνη1/2 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη2 καψουλάκια βανίλια2 κ σ κοπανισμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα2 κ γλ μπέκιν πάουντερζάχαρη άχνηΤρόπος παρασκευής1.   Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτετε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα, τη σόδα και τα υπόλοιπα μπαχάρια.

2.  Ανακατεύετε  καλά το μείγμα και το αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί. Πλένετε ένα μικρό νόμισμα, το σκουπίζετε και το τυλίγετε σφικτά σε αλουμινόχαρτο, ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα.

3.  Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε τη βασιλόπιτα στη μεσαία σχάρα,  για 1 ώρα και 10′ περίπου.

4.  Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Σχηματίζετε τη νέα χρονολογία με ασπρισμένα αμύγδαλα και τυλίγετε τριγύρω τη βασιλόπιτα, με μια φαρδιά Χριστουγεννιάτικη κορδέλα, δένοντας έναν περίτεχνο φιόγκο.