Σμυρνέϊκα κουλουράκια από τη Μαίρη Παναγάκου

Μία ακόμα μοναδική συνταγή

Υλικά
1 κιλό αλεύρι γοχ
2 φλ τσ ζάχαρη
1 1/2 φλ τσ βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλ τσ γάλα
5 κρόκους αυγών
3 κ σ κονιάκ
1/2 κ γλ σόδα μαγειρική
2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ τους 4 κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το γάλα και τις βανίλιες. Μεταφέρετε το μείγμα σε λεκάνη και ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο, το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέκιν, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και τα ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.

2. Παίρνετε λίγη λίγη τη ζύμη, την πλάθετε σε κορδόνια λεπτά και τα διπλώνετε στα τρία, πιέζοντας ελαφρά τις άκρες. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σας, τα αλείφετε με λίγο βούτυρο. Τα σμυρνέϊκα κουλουράκια έχουν όλα το ίδιο σχήμα, σαν βαρκούλες.

3. Στρώνετε λαδόχαρτο σε ένα ταψί και τοποθετείτε τα κουλουράκια. Χτυπάτε τον 5ο κρόκο με λίγο νερό, τα αλείφετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, για 20′-25′. Όταν τα βγάλετε πρέπει να είναι μαλακά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί που σκεπάζει.