Συνταγή για Νηστίσιμη πατατόπιτα

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
3 κ σ λάδι
1 ποτήρι νερό χλιαρό (περίπου)
1 κ γλ αλάτι
1 κ σ χυμό λεμόνι
κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
2 κιλά πατάτες
2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 πράσο
1 φλ τσ αλεύρι γοχ
αλάτι και πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβετε και το πράσο και το ανακατεύετε με τις πατάτες, αρκετό αλάτι, πιπέρι το 1 φλ τσ αλεύρι και 1/2 φλ τσ λάδι.

2. Ανοίγετε τα μισά φύλλα και τα στρώνετε σε καλά λαδωμένο ταψί, καλά λαδωμένα και αυτά μεταξύ τους. Απλώνετε τη γέμιση, την ισιώνετε και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσετε.

3. Χτυπάτε ελαιόλαδο με λίγο νερό και το απλώνετε με πινέλο πάνω από την πίτα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 170ο και ψήνετε για 1 περίπου ώρα. Για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο, στην 1/2 ώρα, βγάζετε το ταψί και ραντίζετε την πατατόπιτα με λάδι.

Ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για άλλη 1/2 ώρα.