Υλικά για 1 μεγάλο ταψί
1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
1 κιλό καρύδια, ψιλοκομμένα
5-6 κ σ ζάχαρη
1 κ σ κανέλα τριμμένη
1 κ σ γαρίφαλο τριμμένο
250 γρ βούτυρο γάλακτος, για το άλειμμα των φύλλων
γαριφαλάκια για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
6 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 φλ τσ μέλι
1 φλούδα λεμονιού και 1 πορτοκαλιού
Τρόπος παρασκευής
1. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο. Σε μπολ αναμειγνύετε τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Λιώνετε το βούτυρο. Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4 φύλλα,ελαφρά βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε με αρκετό από το μείγμα καρυδιών.
2. Απλώνετε 2 φύλλα από πάνω ελαφρά βουτυρωμένα και πασπαλίζετε με μείγμα καρυδιών. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Τελειώνετε, στρώνοντας 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα, χωρίς μείγμα καρυδιού.
3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε το γλυκό σε μπακλαβωτά κομμάτια και καρφώνετε στο μέσο κάθε κομματιού από 1 γαριφαλάκι. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο που έμεινε και “ζεματάτε” τα κομμάτια του μπακλαβά.
4. Ψήνετε τον μπακλαβά για 2 ώρες περίπου και όσο ψήνετε ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 7′-8′. Ξαφρίζετε το σιρόπι, όταν αρχίσει να αφρίζει. Βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Μόλις είναι έτοιμος ο μπακλαβάς, (θα έχει ροδοκοκκινίσει αρκετά και αν κουνήσετε το ταψί, θα μετακινείτε ο μπακλαβάς) βγάζετε από το φούρνο και αρχίζετε να τον σιροπιάζετε με κουτάλα, προσεκτικά επάνω από κάθε κομμάτι.
5. Σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και κουβέρτα, (όπως έκαναν παλιά για να μπορέσει με τη ζέστη να απορροφήσει όλο το σιρόπι) και αφήνετε για αρκετές ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα.