Συνταγή για μελομακάρονα

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
2 φλ τσ ηλιέλαιο
1 φλ τσ ελαιόλαδο

1 1/2 φλ τσ ζάχαρη
το ξύσμα και το χυμό από 1 πορτοκάλι
από 1 κ γλ, κοφτό κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο
1 μικρή φιάλη σόδα
12 φλ τσ αλεύρι γοχ
1 κ σ, κοφτή σόδα
2 φλ τσ μέλι
2 φλ τσ ζάχαρη
2 φλ τσ νερό
καρύδια ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής
1.    Αναμειγνύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη σόδα. Βάζετε το μείγμα, τμηματικά μέσα στη γυάλα του μπλέντερ και το αφήνετε να χτυπηθεί για 1′. Ή το δουλεύετε με ξύλινη κουτάλα.
2.    Κοσκινίζετε το μισό από το αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτετε, τμηματικά στο μείγμα, ενώ το χτυπάτε, ωσότου γίνει λείος χυλός. Ρίχνετε από το υπόλοιπο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Την σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να μείνει χλιαρό μέρος για 3-4 ώρες.
3.    Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μελομακάρονα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 170ο, για 20′ περίπου.
4.    Βράζετε επί 3′ το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματιστεί και μετά απ΄1′-2′ αρχίζετε να ρίχνετε λίγα λίγα τα μελομακάρονα, γυρίζοντας τα μέσα στο σιρόπι με γρήγορες κινήσεις για να μελωθούν.Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με καρύδια χοντροτριμμένα.

Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα.
Ετυμολογικά έχουν αρχαιοελληνική προέλευση, παρ’ ότι ακούγοντας τη λέξη “μελομακάρονα” μας παραπέμπει στην ιταλική “μακαρόνι” η οποία βέβαια προέρχεται από την μεσαιωνική ελληινική λέξη “μακαρωνία”, ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά όπου μακάριζαν τον νεκρό.
Η “μακαρωνία” προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την “ψυχόπιτα”, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα που πλάθουμε το μελομακάρονο, το οποίο το πρόσφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η “μακαρία” περιλούστηκε με το μέλι, ονομάστηκε : μέλι+μακαρία=μελομακάρονο και καθιερώθηκε σαν γλύκισμα που χαρακτηρίζει το εορταστικό 12ήμερο, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα “φοινίκια”.
Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη “μακαρωνία” ως “maccarone” που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι, ενώ από τον Μεσαίωνα και μετά, στην Αγγλία και την Γαλλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε “macaroon” το οποίο γευόμαστε στα χρόνια μας ως “μακαρόν”!