Συνταγή για απολαυστικό κανταΐφι

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για 30-35 κομμάτια
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
1/4 φλ τσ φρυγανιά τριμμένη
1 κ γλ κανέλα τριμμένη
1 κ γλ γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ γλ ξύσμα λεμονιού
1/4 φλ τσ ζάχαρη
3 κ σ κονιάκ
1/2 κιλό κανταϊφι
2 φλ τσ αγελαδινό βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι.
4 φλ τσ ζάχαρη
2 φλ τσ νερό
φλούδες από 1 λεμόνι
1-2 ξυλαράκια κανέλας

Τρόπος παρασκευής
1.    Ανακατεύετε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα, τα κανελογαρύφαλα και τη ζάχαρη και τα ραντίζετε με το κονιάκ. Ξαίνετε το κανταϊφι και το χωρίζετε σε 30 -35 μέρη έτσι ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες. Τα διατηρείτε σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραίνονται.
2.    Βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ σ μείγμα της γέμισης και τα τυλίγετε όσο μπορείτε πιο απαλά, σε ρολό. (Μην τα σφίξετε γιατί δεν θα γίνουν αφράτα). Τα αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα κολλητό με το άλλο. Λιώνετε το βούτυρο, περιχύνετε τα ρολά με κουτάλι και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
3.    Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο για 30′. Τα ξεσκεπάζετε και τα ψήνετε για άλλα 30′.
4.    Βράζετε μαζί όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5′, αφού πάρει βράση. Περιχύνετε το κανταϊφι, μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνετε για 5-6 τουλάχιστον ώρες, να πιει το σιρόπι, πριν το σερβίρετε. Μην το σκεπάσετε για να διατηρηθεί τραγανό.