Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για 10-12 μερίδες
1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου
500 γρ κιμά, μοσχαρίσιο
10 κάστανα ψημένα και θρυμματισμένα
50 γρ κουκουνάρι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κ σ ρύζι βρασμένο
1 σφηνάκι κρασί λευκό ή κονιάκ
αλάτι και πιπέρι
βούτυρο ή μαργαρίνη
1 λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε την γαλοπούλα, την καψαλίζετε (αν έχει πούπουλα), την πλένετε, την τρίβετε με λεμόνι, μέσα και έξω και την αλατοπιπερώνετε καλά.
2. Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο, σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι και τον σβήνετε με το κρασί ή το κονιάκ. Προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά.
3. Γεμίζετε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας και ράβετε το άνοιγμα. Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού και μουστάρδα και περιχύνετε την γαλοπούλα.
Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180ο (με αντιστάσεις) για 4-5 ώρες. Όση ώρα ψήνεται την βρέχετε με την σάλτσα της.
Την σερβίρετε με πατάτες φούρνου, που μπορείτε να βάλετε στο ταψί την τελευταία ώρα ψησίματος της γαλοπούλας μαζί με κάστανα, δαμάσκηνα ή σοταρισμένα κυδώνια.