Συνταγές με λεμόνι από τη Μαίρη Παναγάκου

1. Μάσκα προσώπου
2 κ σ μέλι
1 κ γλ χυμό λεμόνι
Αναμειγνύουμε καλά και την απλώνουμε στο πρόσωπο μας. Αφήνουμε για 10′ και ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

2. Γρανίτα λεμονιού
χυμός από 8 λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη
5 φλ τσ νερό
3 κ σ ξύσμα λεμονιού

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε δοχείο παγωτού στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να παγώσει. Σερβίρουμε τη γρανίτα σε ψηλό ποτήρι με 2 κ σ παγωμένο νερό ή 1/2 μπουκάλι σόδα (αναψυκτικό) και σπαστό καλαμάκι.

3. Σπιτική λεμονάδα
650 γρ χυμός από φρέσκα λεμόνια, περίπου 3 κιλά λεμόνια
600 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
φλούδα από φρέσκο ακέρωτο λεμόνι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Όσο σιγοβράζει σουρώνουμε και τον φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και την αδειάζουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι που βιδώνει καλά. Την διατηρούμε στο ψυγείο και την σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και σε αναλογία, 1/3 λεμονάδα και 2/3 κρύο νερό με μπόλικο πάγο και φετούλα λεμονιού λάϊμ.

4. Κουλουράκια λεμονιού, Χιώτικη συνταγή
1 1/2 κιλό αλεύρι γοχ
1 φλ τσ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ τσ ζάχαρη
2 φλ τσ χυμό φρέσκου λεμονιού
2 κ σ ξύσμα από ακέρωτο φρέσκο λεμόνι
3 κ γλ αμμωνία
1 φλ τσ μέλι
1 φλ του καφέ χλιαρό νερό

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, με το φτερό στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Διαλύουμε την αμμωνία και το ξύσμα στον χυμό του λεμονιού και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Αραιώνουμε το μέλι με το χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που πλάθετε. Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, στρωμένο σε ταψί, τα αλείφουμε με βούτυρο ή χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε αερόθερμο προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 15′-20′. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα φυλάμε σε μεταλλικό ή πλαστικό κουτί που κλείνει πολύ καλά.